REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Mokotów One subtelnie od Grupa 5 Architekci

  • Autor: Property Design
  • 13 sty 2014 10:32
Mokotów One subtelnie od Grupa 5 Architekci
Mokotów One subtelnie od Grupa 5 Architekci

Mokotów One to budynek biurowy klasy A, zaprojektowany z uwzględnieniem współczesnych technologii i potrzeb jego stałych użytkowników, a zarazem wprowadzający nową jakość przestrzeni publicznej. Projekt wykonała Grupa 5 Architekci, a inwestorem jest spółka Apricot.

REKLAMA

IDEA PROJEKTOWA

Głównym pomysłem koncepcyjnym było stworzenie zielonej, otwartej, ogólnodostępnej przestrzeni w intensywnie zabudowanym otoczeniu. Stanowi ona oazę przyciągającą ludzi, generującą ruch i jest znakiem rozpoznawczym inwestycji. Wprowadzenie zieleni i funkcji, usług w parterze tworzy atmosferę miejskiego skweru, który ma kontynuację w postaci wewnętrznego pasażu w budynku – pełnego życia holu będącego kręgosłupem całego założenia. Bryła budynku sprawia wrażenie unoszącego się ponad zielenią lekkiego białego obłoku, jasnego punktu na tle otoczenia. Górne kondygnacje oddzielone zostały od parteru subtelną strukturą ażurowego zadaszenia, która podnosi się podkreślając wejścia, zapraszając do spaceru zielonymi dziedzińcami. Strukturalne zadaszenie prowadzi już od ulicy Domaniewskiej, gdzie stanowi zapowiedź przestrzeni przyjaznej i zachęca do podążania w kierunku unoszącego się obłoku.

ROZWIĄZANIA FUNKCJONALNO-PRZESTRZENNE

Bryłę Mokotów One tworzą równoległe prostopadłościenne skrzydła – trzy dłuższe od strony północnej i cztery krótsze od strony południowej spięte główną kubaturą usytuowaną poprzecznie. Prosty układ brył skomponowany został z uwzględnieniem przepisów dotyczących wzajemnego nieprzesłaniania się budynków, zapewniając optymalne warunki dla swobodnej aranżacji powierzchni biurowych.  Parter wyraźnie oddzielony od pozostałych siedmiu kondygnacji nadziemnych, skomponowany na zasadzie kontrastu do prostopadłościanów pięter, stanowią szklane nieregularne bryły wydzielające przestrzeń holu, wewnętrznego pasażu oraz dziedzińce powstałe pomiędzy skrzydłami budynku. Te zielone atria przekrywa ażurowa struktura zadaszenia, subtelnie oddzielająca kondygnacje o funkcji stricte biurowej od otwartego parteru z lokalami usługowymi. Wejścia do holu budynku zlokalizowane od strony dziedzińców prowadzą do pasażu wewnętrznego z dostępem do lokali usługowych i trzech trzonów komunikacyjnych z windami. Lokale na poziomie parteru mogą pełnić funkcję handlowo-usługową, gastronomiczną, a także biurową. Swobodna kompozycja rzutu zapewnia możliwość lokalizacji wejść zarówno od strony pasażu, jak i zewnętrznej przestrzeni – zielonych dziedzińców. Idea przeszklonych brył umożliwia przenikanie przestrzeni usługowych i pasażu, pozwala zagospodarować znaczne fragmenty wewnętrznej uliczki na cele usług, np. poprzez ustawienie stolików restauracji.

Wyższe kondygnacje zaprojektowano z uwzględnieniem możliwości swobodnej aranżacji powierzchni biurowych i z uwzględnieniem wytycznej odnośnie zachowania maksymalnej ilość przestrzeni z dostępem do naturalnego oświetlenia. Powierzchnie biurowe można w elastyczny sposób dzielić na biura o różnych powierzchniach i liczbie użytkowników. Powierzchnia GLA wynosi 32 tys. mkw. Garaż stanowi trzy kondygnacje podziemne z dwoma pochylniami zjazdowymi.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY