REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Najnowszy i jak zawsze niezwykły projekt Zahy Hadid - siedziba firmy Beeah

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 03 kwi 2015 15:32
Najnowszy i jak zawsze niezwykły projekt Zahy Hadid - siedziba firmy Beeah
Render by MIR ©Zaha Hadid Architects
Najnowszy i jak zawsze niezwykły projekt Zahy Hadid - siedziba firmy Beeah
Najnowszy i jak zawsze niezwykły projekt Zahy Hadid - siedziba firmy Beeah
Najnowszy i jak zawsze niezwykły projekt Zahy Hadid - siedziba firmy Beeah
Najnowszy i jak zawsze niezwykły projekt Zahy Hadid - siedziba firmy Beeah
Najnowszy i jak zawsze niezwykły projekt Zahy Hadid - siedziba firmy Beeah
Najnowszy i jak zawsze niezwykły projekt Zahy Hadid - siedziba firmy Beeah
Najnowszy i jak zawsze niezwykły projekt Zahy Hadid - siedziba firmy Beeah
Najnowszy i jak zawsze niezwykły projekt Zahy Hadid - siedziba firmy Beeah
Najnowszy i jak zawsze niezwykły projekt Zahy Hadid - siedziba firmy Beeah

Pracownia Zahy Hadid zaprezentowała swój najnowszy projekt - siedzibę firmy Bee'ah. Oryginalny budynek zlokalizowany jest na pustyni w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.

REKLAMA

Przedsiębiorstwo Bee'ah działa w sektorze gospodarki odpadami i zajmuje się ochroną środowiska na Bliskim Wschodzie. Oferuje rozwiązania w zakresie m.in. energii odnawialnej, Facility Management, zrównoważonego rozwoju. Siedziba takiej firmy musiała być wyjątkowa i została zdefiniowana przez jej działalność.

Nowy budynek Bee'ah zaprojektowany został jako przecinające się wydmy. Najistotniejszym kontekstem architektury obiektu było jego położenie na pustyni i trudne warunki tam panujące.

Założeniem projektu Studia Zahy Hadid była minimalizacja zużycia energii i zasobów, dodatkowo w projekcie zminimalizowano oddziaływanie warunków atmosferycznych takich jak silne wiatry. Obiekt zaprojektowano tak, aby wnętrza miały dostęp do światła dziennego przy jednoczesnym ograniczeniu ilości przeszkleń, które narażały by pracowników na ostre słońce.

W dwóch podstawowych obiektach w kształcie wydm zaprojektowano przestrzeń publiczną (m.in. centrum edukacji), biuro zarządu i sektor administracyjny. Obiekty-wydmy przecinają się i łączą poprzez centralny dziedziniec, który stanowi oazę wewnątrz budynku i zwiększa naturalną wentylację.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY