REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nauka może być przyjemna. Szczególnie w takiej szkole

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 07 gru 2016 12:23
Nauka może być przyjemna. Szczególnie w takiej szkole
fot. materiały prasowe Rockfon
Nauka może być przyjemna. Szczególnie w takiej szkole
Nauka może być przyjemna. Szczególnie w takiej szkole
Nauka może być przyjemna. Szczególnie w takiej szkole
Nauka może być przyjemna. Szczególnie w takiej szkole
Nauka może być przyjemna. Szczególnie w takiej szkole
Nauka może być przyjemna. Szczególnie w takiej szkole
Nauka może być przyjemna. Szczególnie w takiej szkole
Nauka może być przyjemna. Szczególnie w takiej szkole
Nauka może być przyjemna. Szczególnie w takiej szkole

W Wysokiej pod Wrocławiem otwarto jeden z najnowocześniejszych w kraju obiektów dydaktyczno-wychowawczych. W kompleksie mieści się szkoła podstawowa, przedszkole, żłobek i świetlica, dostępna także dla okolicznych mieszkańców. Nowoczesny budynek został zaprojektowany ze szczególną dbałością o komfort dzieci. Architekci mistrzowsko połączyli walory estetyczne z funkcjonalnością, stosując m.in. sufity dźwiękochłonne.

REKLAMA

Kilkadziesiąt klas przystosowanych dla 450 uczniów i 50 pracowników, sala gimnastyczna wyposażona w wysuwane trybuny dla 168 widzów i stołówka z zapleczem kuchennym. To jednak nie wszystko. W imponującym obiekcie w gminie Kobierzyce znalazło się też miejsce dla przedszkola i żłobka dla 200 dzieci oraz 25 opiekunów, auli na 130 miejsc, a także świetlicy. Budynek ma dwie kondygnacje o łącznej powierzchni 10 tys. mkw.

- Ideą projektu było stworzenie zespołu zabudowy dostosowanej do potrzeb i skali użytkowników – mówi Monika Robaszko-Kowalska, architekt obiektu z biura Metropolis. -  Najważniejsze dla nas były dzieci. Nie chcieliśmy zatem stworzyć jednego, dużego kubaturowego budynku. Postanowiliśmy podzielić go na części, dzięki czemu przedszkolakom i uczniom młodszych klas łatwiej jest się zorientować, gdzie znajduje się przedszkole, klasa, stołówka czy sala gimnastyczna.

Największym wyzwaniem dla architektów było zawarcie wszystkich funkcji obiektu na ograniczonej działce. – Na dziedzińcu musieliśmy zaplanować boiska, bieżnie i place zabaw. Dodatkowo wszystkie te strefy są wydzielone w zależności od przystosowania do wieku dzieci. Zastosowaliśmy zamkniętą formę kwartałową, by oddzielić plac od hałasu zewnętrznego i ochronić mieszkańców okolicy przed hałasem dobiegającym ze szkoły. Ponadto układ ten daje bawiącym się dzieciom poczucie bezpieczeństwa – dodaje architekt.

Na szczególną uwagę zasługuje różnorodność kolorów zastosowanych w obiekcie. Na zewnątrz postawiono na łagodne odcienie, dzięki czemu budynek z powodzeniem wpisał się w klimat Wysokiej. We wnętrzu natomiast użyto żywych kolorów, innych dla każdej ze stref. Na parterze, w części żłobkowo-przedszkolnej zastosowano kolory żółty i niebieski,  w  części szkolnej na parterze, pomarańczowy, a na piętrze zielony. Kolor nie tylko ułatwia nawigację, ale przede wszystkim pobudza wyobraźnię uczniów.

Oprócz walorów estetycznych niezwykle ważna dla komfortu przebywania uczniów i nauczycieli w szkole jest właściwa akustyka. Przy realizacji użyto produkty marki Rockfon.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY