REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin

  • Autor: Werk Grzegorz Woronowicz
  • 17 gru 2015 10:31
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Miejsce Edukacji Rodzinnej U Króla Maciusia w Muzeum Historii Żydów Polskich Polin w Warszawie, fot. WERK Grzegorz Woronowicz
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin
Nietuzinkowe miejsce dla najmłodszych w Polin

W warszawskim Muzeum Historii Żydów Polskich Polin znajduje się wyjątkowe miejsce powstałe z myślą o dzieciach. To projekt pracowni Werk Grzegorz Woronowicz.

REKLAMA

Miejsce Edukacji Rodzinnej U Króla Maciusia w Muzeum Historii Żydów Polskich Polin to wielofunkcyjne wnętrze ze strefami zaprojektowanymi specjalnie pod kątem bogatego programu edukacyjnego Muzeum. Projekt koncepcyjny powstał już w 2013 roku. Zyskał wtedy przychylność nie tylko samego Polin, ale także zagranicznych inwestorów.

Ze względu na swoją unikalność i lokalizację w eksponowanej części ekskluzywnego budynku Muzeum Historii Żydów Polskich w centrum Warszawy (Muranów), proces decyzyjny na temat decyzji o budowie trwał długo. W roku 2014 i na początku 2015 architekci z firmy Werk stworzyli projekty budowlane i wykonawcze związane z wnętrzem i jego dostosowaniem do budynku Muzeum. Rok 2015 to postępowania przetargowe i realizacja projektu. Przez cały czas powstawania wnętrza prowadziliśmy ścisły nadzór autorski zarówno nad technologią powstawania mebli jak i częścią budowlaną. Architekci oraz konstruktor z firmy Werk brali udział w procesie wyboru wykonawców. - Prowadziliśmy weryfikację dostarczanych próbek skomplikowanych mebli projektowanych w technologii CAD/CAM. Dzięki temu udało się odrzucić wiele firm, których jedyną zaletą była cena realizacji i wybrać tę najbardziej profesjonalną, która z powodzeniem zrealizowała bajkowy świat "U Króla Maciusia" - mówi architekt Grzegorz Woronowicz z Werk.

Misją Muzeum Polin jest edukacja dzieci różnych kultur i wyznań we wzajemnej tolerancji i zrozumieniu. Program tego nowatorskiego wnętrza jest skonstruowany w sposób umożliwiający prowadzenie zajęć dla grup zorganizowanych w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym (od trzech do dziesięciu lat).

Wszystkie pomieszczenia są dostępne dla osób niepełnosprawnych. Projekt wnętrz został skonsultowany przez firmę specjalizującą się w dostosowywaniu budynków pod kątem osób niepełnosprawnych. Nie dotyczy to tylko osób na wózkach inwalidzkich ale również tych z innymi niedomaganiami zdrowotnymi, np ze słabą adaptacją wzroku do zmieniających się warunków oświetleniowych. Z myślą o osobach niedowidzących i niewidomych powstały formy o obłych kształtach i charakterystycznej geometrii, co ułatwia orientację w przestrzeni przy pomocy samego zmysłu dotyku. Jako architekci wyczuleni na temat "dyskryminacji" osób niepełnosprawnych przez większość istniejących budynków i przestrzeni publicznych, położyliśmy szczególny nacisk na tę kwestię.

Układ architektury wnętrz Miejsca Edukacji Rodzinnej "U Króla Maciusia" nawiązuje do formy wnętrza budynku Muzeum Historii Żydów Polskich Polin w Warszawie autorstwa architekta Rainera Mahlamäki. Nie naśladuje jednak bezpośrednio architektury Muzeum. Centralną część wnętrza stanowi tzw. Labirynt. Jest to z punktu widzenia estetyki jeden mebel podzielony na kilka części.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.