REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nowe biuro Deloitte Digital - przyjazna przestrzeń do pracy

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 29 lut 2016 11:06
Nowe biuro Deloitte Digital - przyjazna przestrzeń do pracy
Nowe biuro Deloitte Digital, fot. Libido Architekci
Nowe biuro Deloitte Digital - przyjazna przestrzeń do pracy
Nowe biuro Deloitte Digital - przyjazna przestrzeń do pracy
Nowe biuro Deloitte Digital - przyjazna przestrzeń do pracy
Nowe biuro Deloitte Digital - przyjazna przestrzeń do pracy
Nowe biuro Deloitte Digital - przyjazna przestrzeń do pracy
Nowe biuro Deloitte Digital - przyjazna przestrzeń do pracy
Nowe biuro Deloitte Digital - przyjazna przestrzeń do pracy
Nowe biuro Deloitte Digital - przyjazna przestrzeń do pracy
Nowe biuro Deloitte Digital - przyjazna przestrzeń do pracy
Nowe biuro Deloitte Digital - przyjazna przestrzeń do pracy

Projektanci z Libido Architekci stworzyli przestrzeń przyjazną człowiekowi: jasną, funkcjonalną i stymulującą kreatywne myślenie. Takie jest nowe biuro dla firmy Deloitte Digital.

REKLAMA

- Najlepszym dowodem na sukces projektu jest fakt, że klient powraca z nowym tematem. Tak też było w przypadku projektu nowej przestrzeni biurowej dla Deloitte Digital (dawniej Digital One). Niespełna rok po wprowadzeniu się do projektowanego przez nas biura, ta prężnie działająca agencja interaktywna, zmuszona była szukać nowej przestrzeni dla stale powiększającego się zespołu - wspominają projektanci z Libido Architekci.

Wybór padł na lokal znajdujący się również w kompleksie Grohmana, ale w odrębnym budynku. Stało się zatem kluczowe, aby charakter projektowanego i istniejącego biura był zbliżony, w celu zachowania spójności identyfikacyjnej firmy. 

- Było to duże wyzwanie, gdyż nowa przestrzeń, chociaż pofabryczna, miała zupełnie inny charakter. Małe, wysokie i ciemne wnętrza, długie korytarze, oraz naniesienia po poprzednim najemcy, sprawiły, że byliśmy zmuszeni myśleć o nowej przestrzeni jak o projekcie przebudowy - podkreślają architekci.

Jak wspominają, najmniej atrakcyjny wydawał się korytarz pośrodku biura, łączący hall wejściowy z otwartą przestrzenią biurową. - Długie, wąskie i ciemne pomieszczenie prowadziło do dwóch toalet, pomieszczenia technicznego i jakby tego było mało, w centralnej części, widocznej z każdego miejsca, znajdowały się schody, niegdyś prowadzące na piętro, a obecnie wprost na zamurowany otwór w stropie - nadmieniają.

Projektanci postanowili zmienić tę problematyczną przestrzeń, w najbardziej charakterystyczne miejsce w całym biurze. Przede wszystkim rozjaśnili wnętrze malując ściany na biało, wprowadzając białe meble i drzwi. Nieużytkowym schodom nadali nową funkcję. Częściowo je zabudowali, od środka wyłożyli w całości miękką czerwoną wykładziną, a wewnątrz umieścił telewizor i konsolę. Po przeciwnej stronie zaprojektowali dużą szafę dla pracowników z wygodnym tapicerowanym siedziskiem.

- Po obydwu stronach hallu wejściowego znajdowały się dwa nieduże pomieszczenia, które zaadaptowaliśmy na salę konferencyjną i kuchnię - wspominają.

Architekci projektując salę konferencyjną chcieli położyć nacisk na kreatywny aspekt pracy Deloitte Digital. Zależało im na prostym i minimalistycznym zabiegu, nie krzykliwym, ale efektownym. Stąd pomysł na przymocowanie do sufitu krzeseł i poduszek, a wszystko dopełnione silnym kontrastem eleganckiej bieli i czerni, gładkich powierzchni i chropowatej ceglanej ściany, czy prostego oświetlenia i neonu z napisem „think different”. 

Kuchnia została tak zaprojektowana, aby możliwe było przeprowadzenie w niej mniej formalnych spotkań. - Konieczna była możliwość ukrycia całego unitu kuchennego w bardzo prosty i szybki sposób. Stąd pomysł na kuchnię w meblu, ze składanymi drzwiami. Pozostała część pomieszczenia zajęta jest przez duży common table, wygodne ławki pod oknem i krzesła - nadmieniają architekci.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY