REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nowe biuro Jeronimo Martins Polska: futurystyczne kształty i przykuwające oko detale

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 13 sie 2014 10:30
Nowe biuro Jeronimo Martins Polska: futurystyczne kształty i przykuwające oko detale
Biuro Jeronimo Martins Polska, fot. Szymon Polanski
Nowe biuro Jeronimo Martins Polska: futurystyczne kształty i przykuwające oko detale
Nowe biuro Jeronimo Martins Polska: futurystyczne kształty i przykuwające oko detale
Nowe biuro Jeronimo Martins Polska: futurystyczne kształty i przykuwające oko detale

Projekt Biura Głównego Jeronimo Martins Polska S.A. zlokalizowanego przy ul. Dolnej 3 w Warszawie został opracowany przez pracownię KSArchitekci, zaś za obrandowanie odpowiedzialna była Grupa Advertis.

REKLAMA

Firma Jeronimo Martins utrzymuje się w czołówce najprężniej rozwijających się firm na polskim rynku. W roku 2012 otrzymała nagrodę, w kategorii „New Retail Concept of the Year” za skutecznie przeprowadzoną zmianę wizerunku największej sieci sklepów w Polsce. 

Za projekt i kompleksową aranżację całej powierzchni biurowej odpowiedzialna była pracownia KSArchitekci, założona przez Krzysztofa Skłodowskiego. Zaś za wykonanie elementów nowej aranżacji strefy recepcyjnej, strefy zarządu, a także elementów identyfikacji biura oraz systemu informacji powierzono Grupie Advertis.

- Zależało nam na tym, aby przestrzenie były nośnikiem komunikatu o sukcesie biznesowym firmy. Obecnie każda z powierzchni jest wizytówką marki. Wkraczając w kolejne przestrzenie, dowiadujemy się coraz więcej o gospodarzu, poznajemy historię firmy – mówi Paweł Gardasiewicz, prezes Grupy Advertis.

Pierwszym pomieszczeniem, dostępnym dla gości i pracowników jest foyer na parterze. Nad recepcją umieszczono logotyp firmy wykonany ze stali nierdzewnej na szkle. Wyeksponowane zostały również logotypy marek wchodzących w skład grupy. Po podejściu do recepcji wzrok gości pada na mapę Polski z naniesionymi lokalizacjami sieci sklepów Biedronka. Instalacja wykonana została za pomocą nadruku bezpośredniego na szkle, z naniesionymi naklejkami w postaci trójwymiarowych biedronek. Mapa wyposażona jest ponadto w elektroniczny licznik zasięgu sieci sklepów. Dzięki temu już po pierwszych minutach spędzonych w siedzibie firmy odwiedzający dowiadują się, że Jeronimo Martins jest właścicielem największej sieci sklepów w Polsce.

W kolejnym pomieszczeniu – strefie dla gości, usytuowano słup podświetlany LED z wymienną grafiką, na której prezentowane są założenia społecznej odpowiedzialności firmy oraz filary jej działalności. O skuteczności we wdrażaniu idei w życie świadczą nagrody i trofea, udostępnione w nowoczesnych, wolnostojących ekspozytorach. Tradycyjne umieszczenie dyplomów i podziękowań na ścianach zastąpione zostało kompozycją z ramek na tafli szkła. 

Celem wypracowanym przez pracownię KSArchitekci oraz poszczególne działy firmy Jeronimo Martins było uzyskanie spójnego obrazu wizerunku marki.- Stąd powtarzający się motyw szkła i dekoracyjnej aplikacji z folii imitującej piaskowanie. Łatwemu odnalezieniu się w przestrzeni sprzyja natomiast przypisana każdemu z pięter inna kolorystyka– podkreśla Krzysztof Skłodowski.

Obok estetyki, od początku priorytetem było wsparcie działu HR przez usystematyzowanie ekspozycji komunikatów wewnątrz korporacyjnych. Realizacja projektu trwała kilka miesięcy i podzielona była na etapy, w pierwszej kolejności przygotowano grafiki na szybach, strefę recepcyjną i system komunikacji wizualnej oraz  przygotowanie poczekalni dla gości  na IV piętrze. Ostatnim etapem była adaptacja powierzchni w strefie zarządu.

W roku 2014 roku Biuro Główne Jeronimo Martins Polska S.A. otrzymało certyfikat Zielone Biuro. Siedziba firmy stanowi zatem przykład przestrzeni, która wzmacnia wizerunek spółki, jako nowoczesnej, dbającej o środowisko marki o mocnej pozycji na rynku.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY