REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nowoczesny biurowiec w byłej stołówce wojskowej. Czy zdobędzie główną nagrodę w konkursie?

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 18 sie 2017 16:36
Nowoczesny biurowiec w byłej stołówce wojskowej. Czy zdobędzie główną nagrodę w konkursie?
TechPark firmy KANLUX fot. mat. prasowe
Nowoczesny biurowiec w byłej stołówce wojskowej. Czy zdobędzie główną nagrodę w konkursie?
Nowoczesny biurowiec w byłej stołówce wojskowej. Czy zdobędzie główną nagrodę w konkursie?
Nowoczesny biurowiec w byłej stołówce wojskowej. Czy zdobędzie główną nagrodę w konkursie?
Nowoczesny biurowiec w byłej stołówce wojskowej. Czy zdobędzie główną nagrodę w konkursie?
Nowoczesny biurowiec w byłej stołówce wojskowej. Czy zdobędzie główną nagrodę w konkursie?
Nowoczesny biurowiec w byłej stołówce wojskowej. Czy zdobędzie główną nagrodę w konkursie?
Nowoczesny biurowiec w byłej stołówce wojskowej. Czy zdobędzie główną nagrodę w konkursie?
Nowoczesny biurowiec w byłej stołówce wojskowej. Czy zdobędzie główną nagrodę w konkursie?

Budynek stołówki wojskowej na terenie byłej jednostki wojskowej w Radzionkowie został przekształcony na obiekt ekspozycyjno-biurowy - TechPark. To w nim mają siedzibę pracownicy firmy Kanlux. Za projekt odpowiada pracownia Medusa Group. Projekt ma szansę na główną nagrodę w kategorii Architektura w konkursie Prime Property Prize 2017.

REKLAMA

Budynek TechPark został nominowany w konkursie Prime Property Prize 2017 w kategorii Architektura. Organizowana przez Grupę PTWP, wydawcę Propertynews.pl i Propertydesign.pl, szósta edycja konkursu Prime Property Prize 2017 wkracza w kolejną fazę.

POZNAJ NOMINACJE WE WSZYSTKICH KATEGORIACH I ODDAJ SWÓJ GŁOS JUŻ DZIŚ!

Budynek przy ul. Sikorskiego 7A jest obiektem wolnostojącym z wewnętrznym dziedzińcem  Do roku 2010 budynek pełnił funkcję stołówki wojskowej. W roku 2010 na podstawie decyzji o pozwoleniu na budowę zmieniono sposób użytkowania budynku na obiekt biurowo-magazynowy. To właśnie w nim powstała nowoczesna powierzchnia biurowa wraz z showroomem dla pracowników technicznej części oświetleniowej firmy Kanlux (TechPark Kanlux).

Zakres opracowania przygotowanego przez pracownię Medusa Group obejmował rozbudowę istniejącego budynku oraz przebudowę obiektu w zakresie aranżacji parteru z wyłączeniem aranżacji przestrzeni wystawowej (tzw. showroomu). Projekt zakładał stworzenie wnętrza odpowiadającego na potrzeby inwestora, w nowoczesnej stylistyce. W budynku zaprojektowano pomieszczenia biurowe z funkcjami towarzyszącymi na kondygnacji nadziemnej na oraz pomieszczenia magazynowe na kondygnacji podziemnej.

Elewację w formie parawanu zaprojektowano z koryt kablowych na podkonstrukcji stalowej. Nowa elewacja wizualnie połączyła wszystkie segmenty budynku tworząc spójną bryłę. W narożnikach powstała nowa przestrzeń wspomagająca funkcjonowanie budynku: ogród przy pomieszczeniu wystawowym, plac gospodarczy przy laboratorium oraz strefy wejściowe do budynku.Od strony wschodniej zaprojektowano systemowy taras drewniany, który stanowi przedpole dla przestrzeni wystawowej. Taras w tym samym systemie zaprojektowano w atrium.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY