REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nowoczesny, przyjazny i z nową elewacją - taki jest dworzec w Jarosławiu

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 18 mar 2016 14:03
Nowoczesny, przyjazny i z nową elewacją - taki jest dworzec w Jarosławiu
Dworzec w Jarosławiu otwarty dla podróżnych, fot. PKP S.A.
Nowoczesny, przyjazny i z nową elewacją - taki jest dworzec w Jarosławiu
Nowoczesny, przyjazny i z nową elewacją - taki jest dworzec w Jarosławiu
Nowoczesny, przyjazny i z nową elewacją - taki jest dworzec w Jarosławiu

Zupełnie nowa przestrzeń pasażerska, gruntownie odnowiona elewacja i wnętrze dworca oraz dostosowanie obiektu do potrzeb osób niepełnosprawnych – tak wygląda oddany właśnie do użytku dworzec w Jarosławiu. Za projekt architektoniczny odpowiada Polimex Engineering.

REKLAMA

W wyniku realizowanych prac w znacznym stopniu poprawiła się organizacja przestrzeni wewnątrz budynku. W obiekcie dostępne są zarówno kolejowe, jak i autobusowe kasy biletowe. Część przestrzeni zmodernizowanego dworca (I piętro) została zagospodarowana władze samorządowe, SOK i PKS. Na parterze natomiast podróżni mogą skorzystać między innymi z lokali gastronomicznych i handlowych oraz poczty.

- PKP S.A. od kilku lat prowadzi szeroko zakrojony program modernizacji dworców. W ostatnich latach na terenie całego kraju udało się zrealizować prawie 90 inwestycji za łączną kwotę około 1 mld zł. Dworzec w Jarosławiu to już szósty zmodernizowany obiekt oddany do użytku w woj. podkarpackim. W tym miesiącu zakończono też prace na dworcu w Dębicy – mówi Grzegorz Tomaszewski, pełnomocnik zarządu ds. nieruchomości w PKP. – Dworzec w Jarosławiu to dobry przykład współpracy PKP z lokalnym samorządem. Znaczna część piętra budynku została wynajęta na biura Urzędu Miasta.

Zmodernizowany dworzec jest w pełni dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych i mających trudności z poruszaniem. W obiekcie znajdują się m.in.: kasa z obniżonym blatem, specjalnie przystosowane toalety, ścieżki dotykowe, tyflograficzna mapa dworca oraz pętla indukcyjna dla osób niedosłyszących.

Inwestycja objęła również wymianę instalacji, zamontowanie nowoczesnego monitoringu i dynamicznego systemu informacji pasażerskiej. Ponadto utworzono parking i zamontowano stojaki rowerowe.

Koszt zrealizowanego projektu to ok. 14 mln zł netto. Inwestycja została sfinansowana ze środków własnych PKP S.A. oraz budżetu państwa. Wykonawcą prac była SKB Development. Za projekt architektoniczny odpowiada Polimex Engineering. Natomiast funkcję Inspektora Nadzoru na pracami pełniła firma EMG Engineering & Management Group.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY