REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 14 sie 2015 09:01
Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci
Kultowy Bar Barbara zrewitalizowany, fot. Major Architekci
Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci
Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci
Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci
Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci
Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci
Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci
Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci
Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci
Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci
Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci
Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci
Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci
Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci
Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci
Nowy Bar Barbara we Wrocławiu to projekt Major Architekci

Pracownia Major Architekci zrewitalizowała słynną, wrocławską "Barbarę". Teraz mieści się tam kawiarnia, centrum kultury, biura, sale konferencyjne oraz centrum informacyjne Europejskiej Stolicy Kultury 2016.

REKLAMA

Były Bar Barbara zlokalizowany był w budynku mieszkalno-usługowym przy ul. Kazimierza Wielkiego między ul. Świdnicką i Szewską. Budynek został wzniesiony w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Projekt całego zespołu powstał w latach 1957‐62. Część, w której mieścił się Bar Barbara zaprojektowali Anna i Jerzy Tarnawscy. Obiekt nabrał charakteru miejsca kultowego na przełomie lat 80. W latach późniejszych stracił na znaczeniu z uwagi na zaniedbania i wielokrotne przebudowy.

Koncepcja przebudowy obiektu zakłada zupełnie nowe rozwiązania funkcjonalne oraz przeznaczenie lokalu. Przestrzeń wewnątrz przeznaczona będzie przede wszystkim dla sztuki, kultury i młodych artystów jak również na potrzeby siedziby Biura Festiwalowego Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016. Parter przeznaczono na salę wielofunkcyjną, salę warsztatową oraz kawiarnię. Na piętrze zlokalizowano biura i sale konferencyjne. Piwnica przeznaczona została na magazyny i infrastrukturę techniczną.

Wewnątrz dominuje biel i nawiązanie do starego charakteru lokalu z nowoczesnymi akcentami i materiałami wykończeniowymi. Odwzorowaliśmy istniejącą wcześniej czarno-białą mozaikę na słupach oraz zachowaliśmy charakterystyczną ścianę wyłożoną kamieniami. Całość ma stanowić niewidoczne tło pod wszelkie działania artystyczne przewidywane wewnątrz a jednocześnie dzięki ultranowoczesnej szklanej fasadzie przenikać się przestrzennie z placem przed budynkiem.

Projekt inwestycji przygotowało biuro Major Architekci.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY