REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nowy biurowiec we Wrocławiu według koncepcji AP Szczepaniak

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 03 wrz 2015 11:15
Nowy biurowiec we Wrocławiu według koncepcji AP Szczepaniak
Centrum Komercyjne Długosza Business Park we Wrocławiu, fot. AP Szczepaniak
Nowy biurowiec we Wrocławiu według koncepcji AP Szczepaniak
Nowy biurowiec we Wrocławiu według koncepcji AP Szczepaniak
Nowy biurowiec we Wrocławiu według koncepcji AP Szczepaniak

Na wrocławskim osiedlu Kowale trwają prace nad kolejnym etapem budowy Centrum Komercyjnego Długosza Business Park. Ukończony budynek zobaczymy dopiero w przyszłym roku. Jednak – jak zapewniają architekci z AP Szczepaniak - na historycznym obszarze, zwanym niegdyś "Wsią kowali", stanie konstrukcja nowoczesna, hołdująca przemysłowej tradycji miasta.

REKLAMA

Centrum Komercyjne Długosza Business Park położone jest wzdłuż al. Marcina Kromera i ul. Bolesława Krzywoustego na obszarze między ul. Boya-Żeleńskiego i al. Poprzeczną. Teren jest oddalony o niecałe 5 km od rynku i znajduje się blisko tras wylotowych na Poznań oraz Warszawę. Do tej pory inwestor – firma Triada Dom – wybudował na tym obszarze dwa z trzech planowanych budynków. Prace nad ostatnim – o powierzchni użytkowej ponad 4.000,00 mkw. - zostaną zakończone w 2016 r. Jego autorami są architekci z biura projektowego AP Szczepaniak.  

Obszar Wrocławia, na którym znajduje się inwestycja od lat związany był z przemysłem. Na planie miasta z 1934 można zaobserwować tam aż trzy cegielnie. W okolicy działała także stara stocznia rzeczna. Z kolei obecnie w pobliżu funkcjonuje kilka dużych zakładów produkcyjnych. - Świadomi tej tradycji użyliśmy motywu przemysłowej "zębatkowej taśmy" w kompozycji poszczególnych płaszczyzn elewacji. Efekt przywodzi na myśl mechanizm wielkiej maszyny - opowiada Paweł Szczepaniak z biura projektowego AP Szczepaniak. Dynamikę i nowoczesność budynku podkreśla swobodny układ metalicznych płyt aluminiowych wykorzystany jako wypełnienie pasów "taśm".  

Równowagę dla tych oryginalnych elementów stanowi dopasowanie wyglądu budynku do pozostałych obiektów na terenie inwestycji. Przemysłowo-biurowy charakter podkreślają zastosowana kolorystyka: biele, odcienie szarości, oraz czernie. By zachować spójność estetyczną dostosowano także gabaryty – przede wszystkim wysokość oraz podziały elewacji, gdzie dominuje układ horyzontalny. - Chcieliśmy, by zaprojektowany przez nas budynek miał dobrze oświetlone wnętrze, dlatego w projekcie zastosowaliśmy układ trzytraktowy. Oznacza to, że w środku obiektu znajduje się trzon, który nie tylko zwiększa ilość światła naturalnego wpadającego do pomieszczeń, ale również pełni funkcje komunikacyjne, techniczne i socjalne - mówi Szczepaniak.

Architekci zadbali także o to, by wnętrze budynku można było łatwo zaaranżować. Przestrzenie biurowe mogą mieć dowolna strukturę: otwartą komórkową lub układ mieszany. W zależności od potrzeb i preferencji układ biura można łatwo przekształcić, by zwiększyć jego  funkcjonalność. - Pod uwagę wzięliśmy również środowisko naturalne. W projekcie wykorzystano technologie efektywnie wykorzystujące zasoby energii, dzięki czemu zachowano równowagę ekologiczną - dodaje architekt.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY