REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nowy pawilon w CNK nawiązuje kształtem do bryły obiektu

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 09 mar 2016 12:21
Nowy pawilon w CNK nawiązuje kształtem do bryły obiektu
Pawilon w Centrum Nauki Kopernik nawiązuje kształtem do bryły budynku CNK, fot. Advertis
Nowy pawilon w CNK nawiązuje kształtem do bryły obiektu
Nowy pawilon w CNK nawiązuje kształtem do bryły obiektu
Nowy pawilon w CNK nawiązuje kształtem do bryły obiektu

Odwiedzający Centrum Nauki Kopernik będą mieli okazję zobaczyć wystawę Nowy Świat w Ruchu po istotnej przemianie. Nowa aranżacja przestrzeni sprzyja pełniejszemu doświadczaniu zachodzących zjawisk. Jedną z innowacji jest pawilon wykonany przez Advertis.

REKLAMA

Niebieska, dostrzegalna z daleka bryła pawilonu stanowi punkt orientacyjny dla zwiedzających
i jednocześnie wyznacza obszar eksperymentów wymagających zaciemnienia i koncentracji. Wkraczając w tę przestrzeń możemy podziwiać m.in. komorę mgłową oraz komorę iskrową.

Dzięki połączeniu materiałów izolujących i elementów ażurowych powstało miejsce, które będąc częścią wystawy, umożliwia wyciszenie i obserwację zjawisk niedostrzegalnych w świetle dnia.

Prace zespołu technologicznego Advertis nad osiągnięciem finalnego efektu trwały około trzech miesięcy. - Największym wyzwaniem była nietypowa forma pawilonu. Do budowy bryły wykorzystaliśmy system lekkich konstrukcji stalowych, który daje możliwość kształtowania różnorodnych form budowlanych. Liczne testy i prototypy doprowadziły nas do odpowiedniej struktury, która łączy oczekiwaną funkcjonalność, estetykę i wymogi bezpieczeństwa – mówi Urszula Orlicka, główny technolog Advertis. 

Nawiązujący kształtem do bryły Centrum Nauki Kopernik pawilon, kryje w sobie bardzo dużą różnorodność materiałów. Okładziny wewnętrzne, zewnętrzne i sufitowe różnią się między sobą, tak aby zapewnić zwiedzającym najbardziej optymalne warunki.

- Wykorzystaliśmy kilka typów paneli z siatki, które następnie łączone były z blachą oraz sklejką. Powstawanie pawilonu było bardzo złożonym procesem i jest przykładem wyjątkowej dbałości o jakość odbioru ekspozycji – podkreśla Marcin Wnuk, prezes zarządu Advertis.

W obecnym kształcie przestrzeń wystawy "Nowy Świat w Ruchu" stanowi jednolitą całość o spójnej kolorystyce, która pozwala skupić się na eksperymentowaniu. To pierwsza wystawa stała, która przeszła metamorfozę od inauguracji działalności Centrum Nauki Kopernik.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY