REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

O trendach w projektowaniu przestrzeni hotelowej

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 27 paź 2014 11:15
O trendach w projektowaniu przestrzeni hotelowej
fot. Hotel Tobaco w Łodzi projektu EC-5 Architekci
O trendach w projektowaniu przestrzeni hotelowej
O trendach w projektowaniu przestrzeni hotelowej
O trendach w projektowaniu przestrzeni hotelowej
O trendach w projektowaniu przestrzeni hotelowej
O trendach w projektowaniu przestrzeni hotelowej
O trendach w projektowaniu przestrzeni hotelowej
O trendach w projektowaniu przestrzeni hotelowej
O trendach w projektowaniu przestrzeni hotelowej
O trendach w projektowaniu przestrzeni hotelowej
O trendach w projektowaniu przestrzeni hotelowej

Holistyczne podejście do projektowania wnętrz hotelowych to coraz bardziej popularny trend w branży - twierdzi Luiza Jodłowska, architektka i właściciel pracowni EC-5 Architekci.

REKLAMA

Jak zauważa Luiza Jodłowska, architekci i designerzy coraz częściej korzystają z rozwiązań z pogranicza designu i technologii. - Takie zmiany wymuszone zostały przede wszystkim przez rozwój technologii mobilnych, jaki mogliśmy obserwować  w ostatnich latach. Te, z kolei, w dużej mierze wpływają na to, jak goście korzystają z przestrzeni hotelowej - wskazuje architektka.

Dodaje, że lobby zmienia się w wielofunkcyjną przestrzeń. - Wraz ze wzrostem liczby osób podróżujących w celach biznesowych powinno być miejscem przyjaznym zarówno do pracy, jak i relaksu. Samotna sofa i stolik kawowy to już za mało. Coraz częściej możemy znaleźć tam stanowiska do pracy, a także automat do kawy i herbaty - przekonuje.

Dodatkowo, jak podkreśla architektka, konkurencja w usługach hotelowych rośnie. Aby przyciągnąć gości, inwestorzy prześcigają się w nowych formułach i tematach przewodnich hoteli. - Jeżeli chodzi o sam wystrój, zarówno w przestrzeniach ogólnodostępnych, jak i w pokojach hotelowych zdecydowanie szuka się niestandardowych rozwiązań - zwraca uwagę.

Jednym z ostatnich trendów jest włączanie łazienki w część pokoju, czy też przenikanie się tych pomieszczeń poprzez wykorzystanie przeszklonych ścian łazienki. Luiza Jodłowska twierdzi, że dzięki takiemu z pozoru prostemu zabiegowi pokój wydaje się być bardziej przestronny i ekskluzywny.

Ostatnimi czasy diametralnie zmieniło się także podejście do restauracji hotelowej. Inwestorzy dostrzegli w tej części hotelu dodatkowy potencjał biznesowy. - Coraz częściej restauracja hotelowa staje się miejscem spotkań klientów spoza hotelu. Przykładem może być restauracja maze Gordon’a Ramsay’a będąca częścią hotelu Marriott Grosvenor Square w Londynie. Nie jest to odosobniony przypadek, przykłady można mnożyć. Z punktu widzenia architekta restauracja staje się więc szczególnym wyzwaniem twórczym - zauważa architektka.

Luiza Jodłowska wspomina, że technologie to element, którego nie może zabraknąć w nowoczesnych hotelach, szczególnie tych cztero- i pięciogwiazdkowych. - W świecie istnieją już hotele, w których za pomocą tabletu goście obsługują oświetlenie w pokoju, klimatyzację, czy multimedia, tak by dopasować wnętrze i atmosferę pokoju do swoich indywidualnych potrzeb. Urządzenie przenośne może służyć także jako klucz do drzwi - zaznacza.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY