REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo

www.kanlux.pl
×

Szukaj w serwisie

Ogród na dachu z widokiem na Jezioro Bodeńskie

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 07 lis 2016 13:30
Ogród na dachu z widokiem na Jezioro Bodeńskie
Klinika gerontopsychiatrii w Reichenau położona jest pośrodku rozległego kompleksu pawilonowego centrum psychiatrii Fot. Schöck
Ogród na dachu z widokiem na Jezioro Bodeńskie
Ogród na dachu z widokiem na Jezioro Bodeńskie

Zielone dachy,  stanowiące odskocznię od zgiełku miast i pędzącego życia, cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zazieleniony azyl w kształcie litery U o powierzchni 500 mkw., który powstał na dachu kliniki gerontopsychiatrii w Reichenau, stwarza idealne warunki dla spokoju, zadumy i wypoczynku wszystkich pacjentów oraz ich gości.

REKLAMA

Pośrodku rozległego kompleksu psychiatrycznego w Reichenau powstała nowa, przestronna klinika gerontopsychiatrii. Na jej dachu stworzony został taras o wymiarach 59m x 89m. Składają się na niego trzy zazielenione dziedzińce o różnej wielkości. Zielony dach został zaprojektowany przez biuro projektowe Huber Staudt Architekten.

Nowy obiekt wpisuje się koncepcyjnie w istniejący kampus, czyli proste, zamknięte budowle pawilonowe. Elewacje charakteryzuje nowoczesność i surowość, dzięki zastosowaniu  tynku cyklinowanego z elementami betonu oraz drewna. Projektanci zadbali o to, by wnętrze kliniki było przytulne i ciepłe. Pacjenci mają do dyspozycji przestronne pokoje z dużymi przeszkleniami, z których widok rozpościera się na otaczającą klinikę zieleń. W dekoracji wnętrz postawiono na naturalność. Zrezygnowano z dużych kontrastów kolorystycznych, które mogłyby źle wpłynąć na koncentrację pacjentów. Natomiast stworzenie naturalnego otoczenia, które jest również odczuwalne w dotyku, pomaga pacjentom – często cierpiącym na problemy z orientacją – odnaleźć się w budynku.

Zielony dach

To, co szczególnie wyróżnia nowy budynek, to umiejscowiony na dachu zielony ogród. Rozprzestrzenia się z niego widok na piękne Jezioro Bodeńskie.  Pacjenci kliniki mogą samodzielnie pielęgnować zieleń i spacerować licznymi ścieżkami. Ogród w kształcie litery U otacza wewnętrzny dziedziniec i stanowi właściwe centrum budynku.

Tak duży obiekt wymagał odpowiedniego projektu oraz dokładnego wykonania. Ze względu na swoją budowę, konstrukcja musiała zostać termiczne oddzielona od reszty budynku, co udało się dzięki wykorzystaniu materiałów termoizolacyjnych  Schöck Isokorb.

I tak projektanci stworzyli w odcinku graniczącym z oknami pergolę, która ma pełnić funkcję ochrony przeciwsłonecznej. Połączenie żeber pergoli oraz mocowanie elementów fasadowych wykonanych z betonowych elementów prefabrykowanych zostało zamocowane poprzez ukrytą konstrukcję stalową w płaszczyźnie izolacji.

Koncepcję projektu kliniki gerontopsychiatrii w Reichenau doceniło Jury Krankenhausbau und Gesundheitswesen e.V., przyznające nagrody dla wyjątkowych budynków zakładów opieki medycznej 2016.  Cały budynek kliniki wykonany jest z żelbetu ze ścianami nośnymi w układzie poprzecznym i masywną fasadą zewnętrzną, perforowaną. Attyka i balustrady w fasadzie zostały wykonane jako nośne, aby fasada na pierwszym piętrze mogła zostać przesunięta ze względów architektonicznych o 70 cm na zewnątrz. W skrzydle zachodnim stropy międzypiętrowe wystają do wnętrza budynku i tworzą wewnętrzny dziedziniec. Drugie piętro jest cofnięte w skrzydle południowym, a na stropie pierwszego piętra skrzydła południowego powstał obszar z ogrodem dachowym w kształcie litery U o powierzchni około 500 mkw. Obramowanie jako zabezpieczenie przed upadkiem zgodnie z projektami architekta zostało wykonane z betonu licowego.

 



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY