REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Ośrodek Zdrowia jako budynek pasywny. Oto projekt Forum Architekci

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 28 gru 2016 13:07
Ośrodek Zdrowia jako budynek pasywny. Oto projekt Forum Architekci
fot. Forum Architekci
Ośrodek Zdrowia jako budynek pasywny. Oto projekt Forum Architekci
Ośrodek Zdrowia jako budynek pasywny. Oto projekt Forum Architekci
Ośrodek Zdrowia jako budynek pasywny. Oto projekt Forum Architekci
Ośrodek Zdrowia jako budynek pasywny. Oto projekt Forum Architekci
Ośrodek Zdrowia jako budynek pasywny. Oto projekt Forum Architekci
Ośrodek Zdrowia jako budynek pasywny. Oto projekt Forum Architekci
Ośrodek Zdrowia jako budynek pasywny. Oto projekt Forum Architekci
Ośrodek Zdrowia jako budynek pasywny. Oto projekt Forum Architekci
Ośrodek Zdrowia jako budynek pasywny. Oto projekt Forum Architekci

Pracownia Forum Architekci zdobyła II nagrodę w konkursie na opracowanie koncepcji architektonicznej dla budowy Gminnego Ośrodka Zdrowia w Siechnicach jako budynku pasywnego. Przedstawiamy szczegóły projektu.

REKLAMA

- Nadrzędną ideą projektu jest poszukiwanie odpowiedzi na dwa podstawowe problemy związane z lokalizacją planowanego Gminnego Ośrodka Zdrowia wewnątrz kwartału zabudowy mieszkalnej. Pierwszym z nich jest konflikt przestrzeni prywatnej - we władaniu mieszkańców, oraz publicznej - przynależnej do planowanego ośrodka i ogólnodostępnego parkingu terenowego. Drugi problem dotyczy bezpośredniego sąsiedztwa budynków o różnych skalach - wielorodzinnego zespołu Centrum Siechnic od strony północnej oraz kameralnego zespołu domów jednorodzinnych „czworaków” od strony południowej - wskazują projektanci z pracowni Forum Architekci.

Co stanowi odpowiedź na powyższe zagadnienia? Architekci proponują trzykondygnacyjny obiekt o prostej bryle, centralnie zlokalizowany we wnętrzu kwartału, zachowujący równe odległości od swych sąsiadów. Dzięki podłużnej formie obiekt niczym parawan domyka przestrzeń podwórzy „czworaków”. Wrażenie kameralności podkreśla wprowadzenie szpalerów oraz zwartych nasadzeń wokół budynku – stanowią one strefę buforową pomiędzy przestrzenią prywatną i publiczną. Budynek strefą wejściową zwraca się w kierunku Rynku Siechnic. Przed obiektem przeprowadzono ciąg pieszy na przedłużeniu ul. Jana Pawła II – łączy on centrum miasta z parkingiem ogólnodostępnym i dalej ulicą Kościelną. Przełamanie przebiegu ciągu pozwala na domknięcie osi widokowej ulicy, a tym samym wyeksponowanie elewacji frontowej oraz czytelne kierowanie ruchu pieszych do strefy wejściowej ośrodka. Chcąc podkreślić publiczny charakter obiektu, nawiązano materiałowo do sąsiedniego Ratusza poprzez zastosowanie rytmu pionowych okien oraz ceramiki na elewacji.

Rezygnacja z założonej w programie funkcjonalnym czwartej kondygnacji, stanowi odpowiedź na drugie zagadnienie związane z harmonijnym wpisaniem projektowanego obiektu w sąsiedztwo. Niższa wysokość ośrodka pozwala na zachowanie właściwych relacji wysokościowych z zabudową jednorodzinną oraz „ukrycie” budynku za szpalerami drzew. Wydłużona bryła jednocześnie skuteczniej dzieli kwartał na dwa mniejsze wnętrza o kameralnych proporcjach oraz powala na racjonalną i bardziej dostępną dystrybucję programu użytkowego.

Centralnie zlokalizowany na działce Gminny Ośrodek Zdrowia stanowi element porządkujący kwartał zabudowy i dzielący go na dwa wnętrza: północne i południowe. Przestrzeń północna zdefiniowana została przez ogólnodostępny parking, znajdujący się w bezpośrednim sąsiedztwie ośrodka. Najważniejszy element ciągu pieszego, przeprowadzonego przed budynkiem, stanowi plac wejściowy z atraktorami w formie dwóch zielonych górek otoczonych swobodnie rozmieszczonymi siedziskami. Aby uspokoić ruch samochodowy przebiegający w bezpośrednim sąsiedztwie zabudowy mieszkaniowej, droga dojazdowa do ogólnodostępnego parkingu terenowego została jedynie nieznacznie wydzielona w przestrzeni placu poprzez niewielkie obniżenie posadzki.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY