REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Oto projekt centrum sąsiedzkiego Gdyni. Twórcami Dynamo Produce, Hago Architekci i PB Studio

  • Autor: PropertyDesign.pl/gdynia.pl
  • 07 lis 2017 14:03
Oto projekt centrum sąsiedzkiego Gdyni. Twórcami Dynamo Produce, Hago Architekci i PB Studio
Zwycięska koncepcja, fot. gdynia.pl
Oto projekt centrum sąsiedzkiego Gdyni. Twórcami Dynamo Produce, Hago Architekci i PB Studio

Otwarte, przyjazne i doskonale wkomponowane w przestrzeń dzielnicy − takie będzie centrum sąsiedzkie na Witominie-Radiostacji. Znamy już wyniki konkursu na jego koncepcję architektoniczną. Zwyciężył projekt stworzony przez studia Dynamo Produce Marzena Wytrykusz, Hago Architekci Andrzej Gołębiewski oraz Jakub Piórkowski PB Studio. Powstanie centrum sąsiedzkiego to ważna część Gminnego Programu Rewitalizacji miasta Gdyni.

REKLAMA

W poniedziałek, 6 listopada w Laboratorium Innowacji Społecznych w Gdyni zaprezentowano prace nagrodzone oraz wyróżnione w konkursie na koncepcję centrum sąsiedzkiego na Witominie-Radiostacji. Do udziału zgłosiły się 23 pracownie architektoniczne z całego kraju. 10 z nich spełniło wymogi formalne i zostało zakwalifikowanych do konkursu. Ostatecznie wpłynęło osiem prac.

– Po raz pierwszy na potrzeby centrum sąsiedzkiego nie adaptujemy starego budynku, lecz budujemy nowy. Zadanie, które stanęło przed projektantami nie było łatwe. Największym wyzwaniem był teren, ale też nasze wymagania były bardzo wysokie – mówił Michał Guć, wiceprezydent Gdyni.

Zwyciężył projekt stworzony przez studia Dynamo Produce Marzena Wytrykusz, Hago Architekci Andrzej Gołębiewski oraz Jakub Piórkowski PB Studio.

− Zwycięska koncepcja bezbłędnie rozwiązuje zagadnienia funkcjonalne, łączenia i dzielenia wnętrz oraz terenu na zewnątrz. Uzyskano przestrzeń elastyczną, pojemną, a jednocześnie niepozbawioną miejsc sprzyjających integracji w mniejszych grupach. Architekci umiejętnie wykorzystali ukształtowanie terenu tworząc przyjazne, zapraszające miejsce. Koncepcja jest spójna, konsekwentna i starannie przemyślana, zaś forma obiektu adekwatna do funkcji, spełnia oczekiwania otwartości i transparentności bez uciekania się do form charakterystycznych dla obiektów handlowych, czy biurowych - mówi Bianka Witkowka z Laboratorium Innowacji Społecznych w Gdyni, przewodnicząca Sądu Konkursowego.

Nagrodę odebrali Jakub Piórkowski, Adrian Mania, Filip Kozarski z PB Studio.

– Staraliśmy się zaprojektować miejsce, które miałoby domową, przyjazną atmosferę i może służyć ludziom w różnym wieku. Wyzwaniem był teren i za racji położenia i różnic wysokości. Budynek tworzy pewną barierę akustyczną, ale zachowuje swój otwarty i zapraszający charakter. – mówił Adrian Mania.

Autorzy zwycięskiego projektu zostali zaproszeni do negocjacji na sporządzenie projektu budowlanego i wykonawczego. I Nagroda w konkursie to również 25000 złotych dla autorów projektu.

Stworzenie Centrum Sąsiedzkie w Witominie – Radiostacji jest jednym z ważniejszych przedsięwzięć rewitalizacyjnych w Gdyni. Obiekt powstanie u zbiegu ulic Rolniczej i Chwarznieńskiej - w pobliżu planowanego ciągu pieszo-jezdnego obejmującego ulice Uczniowską, Nauczycielską i Widną.

Centrum będzie łączyło zadania miejsca spotkań i działań na rzecz lokalnej społeczności z biblioteką. Wzbogaci nieodpłatną ofertę dla mieszkańców. Znajdzie się w nim punkt konsultacyjny i terapeutyczny oraz dwie sale – do zajęć ruchowych i warsztatowych. Wybrana koncepcja pozwoli na stworzenia miejsca integrującego mieszkańców oraz dopasowanego do ich potrzeb.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY