REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Pięć lat czekania na realizację. W końcu ruszyła budowa biurowca dla państwowego giganta

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 07 lis 2017 09:00
Pięć lat czekania na realizację. W końcu ruszyła budowa biurowca dla państwowego giganta
fot. Interurban
Pięć lat czekania na realizację. W końcu ruszyła budowa biurowca dla państwowego giganta
Pięć lat czekania na realizację. W końcu ruszyła budowa biurowca dla państwowego giganta
Pięć lat czekania na realizację. W końcu ruszyła budowa biurowca dla państwowego giganta
Pięć lat czekania na realizację. W końcu ruszyła budowa biurowca dla państwowego giganta
Pięć lat czekania na realizację. W końcu ruszyła budowa biurowca dla państwowego giganta

Architekci czekali aż pięć lat na realizację projektu biurowca dla Polskiej Spółki Gazownictwa w Gdańsku. Budowa już oficjalnie ruszyła, a planowane oddanie budynku do użytku to 2018 r.

REKLAMA

Architektom zależało na stworzeniu jednolitego i czytelnego znaku przestrzennego nowej siedziby Polskiej Spółki Gazownictwa w Gdańsku, który ma stanowić punkt odniesienia dla reszty terenu bardzo zróżnicowanego estetycznie i funkcjonalnie. - Klaster zieleni kształtowany jest w kontekście znaczenia, prestiżu, relacji z pracownikami, ma też za zadanie wprowadzić powiew świeżości do otoczenia poprzemysłowego oraz budować nową jakość w postrzeganiu firmy zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialnego biznesu – tak opisują zieleń w projekcie architekci z Interurban.

Architekturę stanowi zwarta okrągła bryła z wewnętrznym atrium. Zdaniem projektantów bryła budynku z patiem zapewnia naturalne przewietrzanie, dobre doświetlenie traktu biurowego oraz tworzy własny wewnętrzny kontekst. Duże dwukondygnacyjne otwarcie w wyższej części budynku nakierowane jest na ul. Wałową oraz w dalszej perspektywie na Stare Miasto. Według architektów, elewacja poprzecinana lamelami przeciwsłonecznymi zapewnia intymność przy równoczesnym komforcie użytkowania. Głównym celem było poszukiwanie pasywnych rozwiązań w budynku biurowym opartych na architekturze (forma, funkcja, materiał, konstrukcja), przy zachowaniu założeń ekonomicznych inwestora. Okrągły kształt budynku zachowuje najmniejszy stosunek elewacji zewnętrznej do powierzchni użytkowej oraz poprawia bilans energetyczny.

Kategoria: obiekty biurowe
Lokalizacja: Gdańsk ul. Wałowa
Data projektu: 2012
Inwestor: Polska Spółka Gazownictwa Sp. z o.o.
Powierzchnia: 3687 mkw.
Nagrody: I nagroda w konkursie SARP
Status: w trakcie realizacji
Zespół: Weronika Juszczyk, Łukasz Piankowski, współpraca Andrzej Gołębiewski oraz Dynamo Produce

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY