REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Pierwszy rzemieślniczy i autorski - nowy browar we Wrocławiu

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 13 sie 2014 16:29
Pierwszy rzemieślniczy i autorski - nowy browar we Wrocławiu
fot. Browar Stu Mostów
Pierwszy rzemieślniczy i autorski - nowy browar we Wrocławiu
Pierwszy rzemieślniczy i autorski - nowy browar we Wrocławiu
Pierwszy rzemieślniczy i autorski - nowy browar we Wrocławiu
Pierwszy rzemieślniczy i autorski - nowy browar we Wrocławiu

W stolicy Dolnego Śląska powstaje pierwszy tego rodzaju browar. Będzie znajdował się w zmodernizowanym budynku z czerwonej cegły, w którym dawniej działało kino „Wodomierz”.

REKLAMA

Piwo według autorskich receptur będzie na miejscu zarówno warzone, jak i sprzedawane.  W przedsięwzięcie zainwestowało małżeństwo miłośników piwa – Grzegorz i Arletta Ziemian – oraz indywidualni inwestorzy z USA.

Browar Stu Mostów powstaje przy ul. Jana Długosza 2 we Wrocławiu. Właściciele wyremontowali obiekt, przywrócili estetyczne okiennice  i - we współpracy z browarem - zaaranżowali pomieszczenia tak, aby zmieściła się tutaj część produkcyjna i gastronomiczna. Dzięki temu, oprócz warzenia piwa, goście będą mogli je tutaj degustować, a także podpatrywać proces produkcji.

Bogatszy aromat i smak

Wnętrza są wysokie i przestronne. Poprzemysłowy charakter budynku ociepla czerwona cegła, a browar zostanie wykończony w nowoczesnym i lekkim stylu. Lokal będzie mógł przyjąć około 60 gości, którzy będą mieli do wyboru minimum 10 różnych rodzajów piwa – tyle kranów planowanych jest przy barze. Bar i stoliki będą zlokalizowane na antresoli, a dodatkowe miejsca przygotowane zostaną w ogródku piwnym na zewnątrz.

Z kolei cały ciąg technologiczny znajdzie się na parterze budynku. Za sprawą sprzętu i zastosowanej technologii Browar Stu Mostów będzie warzyć do 500 tys. litrów piwa rocznie.

- Produkcja rzemieślnicza jest kosztowniejsza od przemysłowej, to zupełnie inny cykl. Koncerny skracają czas produkcji do 14 dni. Z kolei browary rzemieślnicze, w zależności od rodzaju, przygotowują piwo w czasie od jednego nawet do kilkunastu miesięcy – mówi Grzegorz Ziemian. –

Autorskie receptury – najlepsze piwo

Historia powstania browaru nie jest typowa, podobnie jak piwo, które będzie tam warzone. Pomysł narodził się w 2012 roku i od tamtej pory dojrzewał – ale nie jak przemysłowy lager, tylko jak warka prawdziwego rzemieślniczego old ale’a.

Grzegorz i Arletta Ziemian od zawsze pragnęli otworzyć własny biznes. Małżeństwo zbadało rynek, a później zaczęło szukać możliwości rozwoju i podjęło rozmowy z potencjalnymi partnerami – najpierw na międzynarodowych targach spożywczych w Poznaniu, później na targach branży piwnej w Niemczech. Tam udało się nawiązać kontakt z firmą BrauKon, która wpisywała się w filozofię powstającego browaru i miała zapewnić mu najwyższej jakości sprzęt do warzenia piwa.

- Planujemy warzyć piwo według własnych, opracowanych tu na miejscu receptur. Będzie to więc jedyne w swoim rodzaju piwo, a żeby go spróbować, trzeba będzie w pubie czy sklepie szukać konkretnie naszej marki – mówi Grzegorz Ziemian.

Tak powstał Browar Stu Mostów. Otwarcie browaru nastąpi jesienią 2014 roku, ale piwo będzie przygotowywane już wcześniej.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY