REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Pierwszy tak niestandardowy budynek od czasów siedziby Agory

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 28 kwi 2016 09:05
Pierwszy tak niestandardowy budynek od czasów siedziby Agory
Wizualizacja powstającej inwestycji P4, fot. JEMS
Pierwszy tak niestandardowy budynek od czasów siedziby Agory
Pierwszy tak niestandardowy budynek od czasów siedziby Agory
Pierwszy tak niestandardowy budynek od czasów siedziby Agory
Pierwszy tak niestandardowy budynek od czasów siedziby Agory
Pierwszy tak niestandardowy budynek od czasów siedziby Agory
Pierwszy tak niestandardowy budynek od czasów siedziby Agory
Pierwszy tak niestandardowy budynek od czasów siedziby Agory
Pierwszy tak niestandardowy budynek od czasów siedziby Agory
Pierwszy tak niestandardowy budynek od czasów siedziby Agory
Pierwszy tak niestandardowy budynek od czasów siedziby Agory

Kompleks biurowy P4 powstaje na warszawskim Służewcu. Jak twierdzi Marcin Sadowski z pracowni JEMS, tak niestandardowego budynku jako spójnej, jednorodnej całości nie zdarzyło im się zaprojektować od czasów siedziby Agory. Kompleks ma być gotowy w lipcu 2017 r.

REKLAMA

Z budowanego zespołu biurowców P4 na Służewcu Przemysłowym ponad ziemię wystają na razie tylko zbrojenia. Docelowo na działce staną cztery obiekty, w pierwszej fazie budowane są dwa.

Siedmiokondygnacyjny, powstający w pierzei ulicy Postępu, będzie równał się z okoliczną zabudową, a w głębi działki zbudowany zostanie niższy, czterokondygnacyjny, kaskadowo opadający w stronę sąsiedniej działki. Takie rozwiązanie umożliwia maksymalne wykorzystanie działek przy jednoczesnym zachowaniu prawidłowych warunków oświetlenia mieszkań na sąsiedniej działce.

Ten odpowiedzialny społecznie projekt dla inwestora Garvest narysowała warszawska pracownia JEMS. Jego konstrukcję, nawiązującą do dawnej zabudowy przemysłowej tej części Służewca, tworzą żelbetowe ramy tworzące strukturę wyższych budynków oraz tarcze, z których powstaną niższe. Trzy żurawie operujące na budowie i ponad 100 pracowników stawia jednocześnie oba budynki.

Przez pięć miesięcy, jakie upłynęły od rozpoczęcia budowy, Hochtief wykonał ściany szczelinowe wokół całej powierzchni działki, wylał płytę i częściowo zbudował strop drugiej kondygnacji podziemnej. Na obu piwnicznych kondygnacjach znajdą się parkingi na 275 aut, do których wjeżdżało się będzie drogą prowadzącą przez przyziemia większego gmachu i dziedziniec pomiędzy budynkami, poprzez rampę wjazdową pod niższym budynkiem. W garażu znajdą się także parkingi dla rowerów oraz szatnie i prysznice dla rowerzystów.

Przestronne surowe przestrzenie przypominające lofty będą wyróżniały się na tle służewieckich biurowców. Marcin Sadowski, partner pracowni JEMS mówi o P4, że tak niestandardowego budynku jako spójnej, jednorodnej całości nie zdarzyło im się zaprojektować od czasów siedziby Agory. Z siedzibą medialnego koncernu P4 będzie miał jeszcze jedną wspólną cechę, niezmiernie rzadką w polskiej rzeczywistości – brak podwieszanych sufitów. Wszystkie instalacje, w tym wentylacja, zostaną ukryte w podniesionej podłodze. W wyciętych nutach w betonowym suficie zostaną poprowadzone tylko przewody oświetleniowe i umieszczone lampy.

Rozpoczęta na początku listopada 2015 roku budowa przebiega bez opóźnień i ma zakończyć się w lipcu 2017.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY