REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Plac Bankowy 1 odrestaurowany według koncepcji MAAS i Allana Starskiego

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 06 mar 2014 16:41
Plac Bankowy 1 odrestaurowany według koncepcji MAAS i Allana Starskiego
Plac Bankowy 1 odrestaurowany według koncepcji MAAS i Allana Starskiego
Plac Bankowy 1 odrestaurowany według koncepcji MAAS i Allana Starskiego

Biurowiec Plac Bankowy 1 łączy w sobie historię sięgającą XVIII w. z nowoczesnością dzisiejszych rozwiązań. Budynek zlokalizowany w centrum, przy stacji metra Ratusz Arsenał, został przebudowany i odrestaurowany, dzięki czemu dziś jest elementem reprezentacyjnej części Warszawy.

REKLAMA

Plac Bankowy to ważna część stolicy. Postał w otoczeniu Osi Saskiej, tak samo jak Plac Teatralny, Plac Piłsudskiego i Ogród Saski. Historyczna pierzeja Placu Bankowego została zaprojektowana przez Antonio Corazziego w 1826 r., jednak po II wojnie światowej niewiele z niej zostało. Budynki, które dziś stoją na Placu Bankowym nawiązują do ówczesnej architektury. Budynek Plac Bankowy 1 aż do 1997 r. funkcjonował jako Hotel Saski.

Odrestaurowany już biurowiec Plac Bankowy 1 (jego modernizacja zakończyła się w 2012 r.) pełni dziś funkcję biurową, a na jego dziedzińcu powstała przestrzeń publiczna. Mieści się tu także znana od ponad 20 lat restauracja Der Elefant rodziny Jarczyńskich.

XXI-wieczne oblicze biurowca Plac Bankowy 1 wyróżnia architektura. Za koncepcję odpowiada pracownia MAAS Projekt, a co ciekawe, w jej przygotowaniu uczestniczył Allan Starski, znany polski scenograf filmowy i teatralny, laureat Oscara za scenografię do filmu "Lista Schindlera" Stevena Spielberga, (ukończył studia na Wydziale Architektury Wnętrz warszawskiej ASP). Wg jego zamysłu z dużym rozmachem wykończono cały dziedziniec budynku Plac Bankowy 1.

Dzięki temu wspólnemu projektowi powstał ogólnodostępny dziedziniec z restauracją, kawiarniami i ekskluzywnymi sklepami.
Nad ostatnim piętrem budynku dobudowano mansardy, natomiast od strony Teatru Capitol dobudowano nowe skrzydło. Frontową elewację przywrócono do historycznej formy z zachowaniem oryginalnych detali. Ponadto został tu wybudowany dwukondygnacyjny parking podziemny z 50 miejscami postojowymi. W ramach modernizacji obiektu zainstalowano również pięć nowoczesnych wind.

Ta nowoczesna kamienica oferuje dziś 4000 m kw. powierzchni biurowej. Architekci starali się zachować jak najwięcej detali sprzed lat, dlatego na klatce schodowej można zauważyć pochodzące z lat ’40. XX wieku elementy zdobnicze.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY