REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Plac Górnośląski po nowemu

  • Autor: UM Gdynia - www.gdynia.pl
  • 02 paź 2019 13:39
Plac Górnośląski po nowemu
fot. UM Gdynia - www.gdynia.pl
Plac Górnośląski po nowemu
Plac Górnośląski po nowemu
Plac Górnośląski po nowemu
Plac Górnośląski po nowemu
Plac Górnośląski po nowemu
Plac Górnośląski po nowemu
Plac Górnośląski po nowemu

Dobre wiadomości dla mieszkańców gdyńskiego Orłowa. Od dziś mogą w pełni korzystać ze zmodernizowanej przestrzeni będącej częścią Placu Górnośląskiego. Inwestycja była zwycięskim projektem w ramach Budżetu Obywatelskiego 2018.

REKLAMA

Przypomnijmy, że w związku z wysokim kosztem estetyzacji terenu zielonego przy Placu Górnośląskim realizację projektu podzielono na dwie części. W 2017 roku zmodernizowano część placu przy ul. Wielkopolskiej. Teraz, dzięki zagospodarowaniu terenu między pawilonami handlowymi a placem zabaw, mieszkańcy mogą korzystać z wygodnej i estetycznej przestrzeni. Co istotne, to kolejna inwestycja zrealizowana zgodnie ze standardami dostępności miasta Gdyni - wyjaśnia Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.

- Plac Górnośląski to centrum tej części Orłowa oraz ważne miejsce spotkań i rekreacji mieszkańców okolicy, ale też osób, które korzystają z jego przestrzeni handlowej. Dlatego tak istotne było zagospodarowanie terenu, który realizowałby potrzeby zarówno mieszkańców tego rejonu, jak i osób odwiedzających to miejsce podczas zakupów. Liczę, że przy współpracy z kupcami, zmiany będą mogły pójść jeszcze dalej - tłumaczy Barbara Marchwicka, wnioskodawczyni tego projektu.

Co wykonano w ramach II etapu zagospodarowania?

W II etapie estetyzacji zamontowano m.in. elementy małej architektury: ławki z oparciami i podłokietnikami, stoły, stojaki rowerowe oraz betonowe kosze na odpady. Plac sąsiadujący z pawilonami handlowymi oraz ciągi komunikacyjne zostały utwardzone betonowymi płytami chodnikowymi, kostką kamienną oraz płytkami integracyjnymi, które ułatwią poruszanie się osobom niedowidzącym i niewidomym. W projekcie zadbano również o prawidłowe odwodnienie terenu oraz przestrzenie zielone, bo aż 205 m2 terenu zostało obsiane trawą. W zmodernizowanej części pozostawiono cały drzewostan w postaci klonu pospolitego.

- Będziemy uważnie obserwować jak przemiana tego miejsca wpłynie na funkcjonowanie przestrzeni i zachowania mieszkańców – mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji - Nie jest wykluczone, że jeśli to miejsce zdobędzie popularność, rozważymy kolejne działania, rozszerzające zakres zagospodarowania, np. dodatkowe ławeczki czy pergole, chroniące przed słońcem.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.