REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Po erze aquaparków, czas na baseny w ludzkiej skali. Oto projekt pracowni ASPA

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 27 lis 2017 12:45
Po erze aquaparków, czas na baseny w ludzkiej skali. Oto projekt pracowni ASPA
Osiedlowy kompleks basenowy, źródło: as-pa.pl
Po erze aquaparków, czas na baseny w ludzkiej skali. Oto projekt pracowni ASPA
Po erze aquaparków, czas na baseny w ludzkiej skali. Oto projekt pracowni ASPA
Po erze aquaparków, czas na baseny w ludzkiej skali. Oto projekt pracowni ASPA
Po erze aquaparków, czas na baseny w ludzkiej skali. Oto projekt pracowni ASPA

Na wrocławskim osiedlu Brochów powstanie miejskie kąpielisko szkicu pracowni architektonicznej ASPA. Projektowany obiekt krytej pływalni zlokalizowany jest w miejscu istniejącego, lecz obecnie nie działającego basenu, który powstał w latach 30. XX wieku.

REKLAMA

Nadszedł czas na kąpieliska w dawnym stylu - o lokalnym charakterze, harmonijnej bryle i płynnie wpisujące się w krajobraz. Projekt wrocławskiej pracowni taki właśnie jest - nie krzyczy, a zaprasza. 

Projektowany budynek krytej pływalni usytuowany jest w części północnej rozległej działki. Część południowa terenu przeznaczona jest pod lokalizację kąpieliska zewnętrznego, w skład którego wchodzą dwie niecki rekreacyjne o łącznej powierzchni lustra wody 900 mkw., zjeżdżalnie rurowe, rozległa plaża o nawierzchni sztucznej oraz zielone tereny rekreacyjne.

Budynek krytej pływalni mieści dwie niecki basenowe: sportową o wymiarach 25x12,5 m oraz rekreacyjną, o wymiarach 10x5,5 m, wyposażoną w atrakcje wodne. Obiekt wyposażony jest również w strefę saun oraz siłownię i salę fitness.

Projektowany budynek jest obiektem dwukondygnacyjnym, dwubryłowym. Wyższą część stanowi hala basenowa, która od strony zachodniej i południowej obudowana jest elementem niższym, przeznaczonym na część szatniowo-sanitarną, siłownię oraz salę fitness.

Elewacje zaprojektowane zostały w układzie horyzontalnym. Część parterowa obłożona ciemnymi płytami z betonu architektonicznego ma stanowić kompozycyjną bazę dla lekkiej, utrzymanej w jasnych kolorach i mocno przeszklonej górnej części budynku. Przeszklenia od strony wschodniej oraz południowej zabezpieczone są przed nadmierną infiltracją promieni słonecznych pionowymi łamaczami światła.

Wejście główne, zlokalizowane od strony północnej, podkreślone jest poprzez wycofanie ściany frontowej, tworząc w ten sposób podcień wejściowy.

Osiedlowy kompleks basenowy
adres: Wrocław, Polna
inwestor: Młodzieżowe Centrum Sportu
powierzchnia użytkowa: 3724,55 mkw.
powierzchnia lustra wody: 1172,5 mkw.
projekt: 2017

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY