REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Pokój z widokiem dla wszystkich

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 08 lip 2016 15:56
Pokój z widokiem dla wszystkich
fot. DDARCHITEKCI
Pokój z widokiem dla wszystkich
Pokój z widokiem dla wszystkich
Pokój z widokiem dla wszystkich
Pokój z widokiem dla wszystkich
Pokój z widokiem dla wszystkich
Pokój z widokiem dla wszystkich

Hotel zlokalizowany jest w sercu Beskidów miedzy miejscowościami Zwardoń i Węgierska Górka. Nietypowe położenie i charakter działki oraz piękno otaczającego krajobrazu stały się motywem przewodnim i najważniejszym czynnikiem wpływającym na kształt inwestycji.

REKLAMA

- Stanęliśmy przed trudnym zadaniem stworzenia budynku o bardzo dużej skali i wymogach w taki sposób, aby wpisał się w istniejący krajobraz oraz minimalnie ingerował w geologię terenu, a przy tym wykorzystał maksymalnie walory działki przeznaczonej pod budowę. Dzięki temu, w sposób naturalny, zaczął nam się tworzyć miękki kształt okalający wzniesienie znajdujące się na działce i idealnie wpisujący się w siatkę poziomic. Czynnikiem, który jeszcze rozwinął tę koncepcję była potrzeba uzyskania atrakcyjnego widoku i osi widokowych z każdej przestrzeni hotelu: pokoi dla gości, sal konferencyjych czy przestrzeni rekreacyjnych. Ta potrzeba ukształtowała rzut inwestycji oparty na charakterystycznym kształcie litery S - wspominają projektanci z pracowni DDARCHITEKCI i dodają, że kształt ten pozwolił nam dodatkowo intuicyjnie skomunikować budynek oraz wykreować kameralne przestrzenie wewnętrzne dla hotelu - rodzaj dziedzińców, które pozwalają otworzyć obiekt nie tylko wizualnie, ale i funkcjonalnie.

Pod względem funkcjonalnym, projektanci rozdzielil budynek na trzy kondygnacje, które mogą funkcjonować jako wspólny organizm lub oddzielne przestrzenie obsługiwane indywidualnymi wejściami.

Na poziomie O znajduje się hol z recepcją hotelu, restauracje oraz część rekreacyjna. Piętro +1 przeznaczone jest wyłącznie na pokoje hotelowe. Natomiast na najwyższej kondygnacji +2 zlokalizowane jest centrum konferencyjne i kawiarnia widokowa. Wszystkie poziome poziomy obiektu skomunikowane są komunikacją, która zawsze sprowadza nas do serca obiektu, czyli reprezentacyjnej przestrzeni wejściowej.

- Odpowiedzi na pytania o urbanistykę i funkcjonalność hotelu pozostawiły wciąż nierozwiązaną kwestię, tego jak obiekt powinien wyglądać, aby wpisać się w otoczenie i krajobraz. Czy ma nawiązywać kształtem do stromych dachów pokrytych gontem, wykorzystywać trójkątne naczółki, ozdobne słupy z piórami, koliste kształty wież inspirowane architekturą sakralną czy charakterystyczną zwalistość ścian z ciężkich bali?  Wszystkie te elementy wydawały się właściwe i miały wspólny mianownik: materiał z którego są wykonane. To drewno wpływa na formę, ale przede wszystkim sposób odbioru architektury gór. Jego struktura, ciepło i właściwości konstrukcyjne dają obraz właściwy autentycznemu budownictwu gór. Stąd decyzja o tym, aby całą konstrukcję  i wykończenia zaprojektować z lokalnego drewna, co generuje dodatkową więź obiektu z otaczającą go przestrzenią - wspominają architekci.

Projektanci postanowili odejść od banalnego nawiązywania formalnego na rzecz odczuwania przestrzeni i materiału. Wpisali obiekt w subtelny krajobraz otaczających wzgórz, oddając szacunek przyrodzie, nie człowiekowi, który w tamtym miejscu jest tylko gościem. To zupełnie inny sposób myślenia o architekturze i przestrzeni, zwracający się do odczuwania architektury, a nie intelektualnej jej analizy. - Chcieliśmy stworzyć budynek wyrastający z  miejscowego krajobrazu i mimo swojej dużej skali dający wrażenie harmonii i spokoju - konkludują.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY