REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Półwiejska 47 w Poznaniu ukończona. To projekt Easst.com

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 21 wrz 2015 14:01
Półwiejska 47 w Poznaniu ukończona. To projekt Easst.com
Półwiejska 47 w Poznaniu, fot. Easst.com
Półwiejska 47 w Poznaniu ukończona. To projekt Easst.com
Półwiejska 47 w Poznaniu ukończona. To projekt Easst.com
Półwiejska 47 w Poznaniu ukończona. To projekt Easst.com
Półwiejska 47 w Poznaniu ukończona. To projekt Easst.com

Budynek znajduje się na skrzyżowaniu ulic Półwiejskiej oraz Królowej Jadwigi. Koncepcja obiektu miała na celu wypełnienie tkanki miejskiej w prestiżowym dla Poznania miejscu. Sąsiedztwo takich obiektów jak Poznań Financial Center, Andersia Tower oraz Stary Browar sprawiło, że inwestycja nabrała dużego znaczenia urbanistycznego.

REKLAMA

Półwiejska 47 jest przykładem obiektu typu "mixed-use", czyli łączenia kilku funkcji w jednym projekcie. Znajdą się w nim mieszkania i usługi. Za projekt odpowiadała pracownia Easst.com. Nowy budynek na mapie Poznania został właśnie ukończony.

Założeniem w koncepcji było zaakcentowanie narożnika na zbiegu dróg przez podniesienie wysokości budynku i nawiązanie do kamienic usytuowanych wzdłuż ulicy Półwiejskiej. Inwestycja swoją elewacją od  ulicy Półwiejskiej domyka plac Andersa oraz jest akcentem urbanistycznym w najeździe od dworca PKP i PKS. Swoją wysokością stanowi  łącznik pomiędzy dużym kubaturowo budynkiem PFC a kwartałem budynków wzdłuż ul. Królowej Jadwigi.

Nowa inwestycja kładzie również akcent na osiach ulic Dolna Wilda i Górna Wilda. Istotą w zaplanowaniu kubatury o większej ilości pięter było stworzenie efektu łagodzenia znaczących różnic wysokościowych pomiędzy wieżowcami a istniejącą architekturą kamienic. Wejścia do sklepów w parterze oraz wejście do holu z dwoma windami prowadzącymi na wyższe kondygnacje zaplanowano od ulicy Półwiejskiej.  

Elewację zaplanowano jako delikatną kompozycję otworów okiennych z reliefem. Architekci zaproponowali płyty okładzinowe w systemie elewacji wentylowanej o wysokiej odporności na zabrudzenia oraz niszczące czynniki atmosferyczne.

Ostatnia kondygnacja jest wycofana w stosunku do linii zabudowy tworząc przestrzeń balkonu. Balustrada balkonu, podobnie jak balustrada portfenetrów wykonana została ze szkła. Klamrą spinającą budynek jest forma w kształcie litery L oddzielona od całego budynku pasmem przeszkleń.

Parter oraz pierwsze piętro przeznaczone zostały na handel oraz usługi - posiadają znaczne przeszklenia witryn. Całość konstrukcji wykonana jest w sposób umożliwiający dowolne kształtowanie powierzchni poszczególnych kondygnacji – możliwe jest łączenie mieszkań lub przeznaczenie dowolnego piętra na cele handlowo-usługowe.

Budynek skomunikowany jest centralną klatką schodową wyposażoną w dwie windy.

Pozwolenie na budowę uzyskano w 2012 r. Budowa trwała w latach 2013 - 2015 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY