REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Projekt polskiej pracowni BXBstudio doceniony na świecie

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 21 paź 2015 15:37
Projekt polskiej pracowni BXBstudio doceniony na świecie
Centrum Badmintona w Daegu, fot. BXBstudio Bogusław Barnaś
Projekt polskiej pracowni BXBstudio doceniony na świecie
Projekt polskiej pracowni BXBstudio doceniony na świecie
Projekt polskiej pracowni BXBstudio doceniony na świecie
Projekt polskiej pracowni BXBstudio doceniony na świecie
Projekt polskiej pracowni BXBstudio doceniony na świecie

Centrum Badmintona w Daegu (Dalseong Citizen's Gymnasium) projektu pracowni BXBstudio znalazło się wśród zwycięzców 21. cyklu konkursu 20+10+X World Architecture Community.

REKLAMA

20+10+X World Architecture Community Awards to prestiżowe nagrody przyznawane przez osoby związane ze środowiskiem architektonicznym. W tym roku doceniono projekt pracowni BXBstudio - Centrum Badmintona w Daegu.

Dalseong Citizen’s Gymnasium zlokalizowane w malowniczym górskim terenie, którego spokój zaburzają znajdujące się w bezpośredniej bliskości intensywnie użytkowane trakty komunikacyjne. Celem architektów było wykreowanie budynku szczelnie otoczonego gęstą zielenią stanowiącą bufor akustyczny dla komunikacji drogowej, oraz stworzenie obiektu korespondującego z górzystym pejzażem Daegu oraz pobliskim centrum sportu.

Forma budynku w kreatywny sposób inspirowana jest tradycyjną architekturą koreańską oraz formą lotki badmintonowej. Solidna betonowa baza nawiązująca do masywnych fortec stanowi bufor pomiędzy wnętrzem obiektu a hałaśliwym otoczeniem ruchu ulicznego. Betonowa baza nawiązując do architektury tradycyjnej, przebita jest „na wylot” przestrzenią holu który łączy z jednej strony reprezentacyjną przestrzeń unikalnego zielonego parku samochodowo-pieszego oraz malowniczy cmentarz w którym zlokalizowany jest pomnik. Budynek nakryty jest lekkim miedzianym dachem o stylistyce czerpiącej z tradycyjnych koreańskich form dachów.

Lotka będąca nieodłącznym elementem gry w badmintona stała się inspiracją projektową dla struktury budynku. Trzon funkcjonalny obiektu stanowi masywna baza, podobnie jak w lotce trzon stanowi twarda główka lotki. Słupy podtrzymują lekki dach nadając mu właściwe miejsce, dynamikę i kierunek w przestrzeni, tak jak pióra lotki, które stabilizują ją pozwalając lecieć we właściwym kierunku. Analogia funkcjonalna i stylistyczna do lotki znajduje swoje odbicie w formie budynku bez względu na to czy znajdujemy się na zewnątrz czy podziwiamy widowisko odbywające się w sali głównej.

Centrum budynku - przestronny hall integrujący otoczenie – zielony unikalny parking oraz miejsce pamięci (memoriał) po drugiej stronie, jak również wnętrze budynku, wyposażony został w komunikację, nadając nie tylko klarowność przestrzenną funkcji ale również niesamowity walor kompozycyjno estetyczny. Przestrzeń holu integruje wszystkie istotne funkcje budynku - jak Salę główną, strefę daily gdzie mobilne przeszklenia pozwalają połączyć sale daily z przestrzenią holu, oraz przestrzeń tarasu zapewniając kontakt z naturą i miejsce relaksu. Przebywając na powierzchni tarasu jesteśmy oddzieleni od hałaśliwego otoczenia  rozpościerającym się pod stopami dywanem z koron drzew, a struktura budynku tworzy panoramiczne szerokie ramy na otaczający widok gór Dageu.

Centrum Badmintona w Daegu (Dalseong Citizen's Gymnasium)

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Natalia Bryzek, Paulina Dobrzańska, Paweł Dawiec, Magdalena Tofil, Damian Szyjka, Dominik Karaś
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś

Konstrukcja: Karol Kaczmarek
Lokalizacja: Daegu, Korea Połudinowa
Data: 2014
Powierzchnia: 4600 mkw.
Klient: Daegu Metropolitan City

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY