REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Projekt spod kreski PKI Predom oficjalnie ekologiczny

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 14 sty 2016 10:14
Projekt spod kreski PKI Predom oficjalnie ekologiczny
fot. UTC Aerospace Systems
Projekt spod kreski PKI Predom oficjalnie ekologiczny
Projekt spod kreski PKI Predom oficjalnie ekologiczny

Inżynieryjne Centrum Badawczo-Rozwojowego UTC Aerospace Systems we Wrocławiu pomyślnie przeszło proces oceny zrównoważonego budownictwa i z końcem 2015 r. uzyskało złoty certyfikat LEED. Za projekt odpowiedzialna była firma PKI Predom. Generalnym wykonawcą inwestycji było FB Antczak.

REKLAMA

Certyfikacja LEED jest jednym z najpopularniejszych systemów klasyfikacji budynków proekologicznych. Ocena budynku przeprowadzana jest na podstawie spełnienia wysokich standardów w zakresie racjonalnego gospodarowania zasobami, wewnętrznego mikroklimatu, optymalnego zużycia energii, minimalizacji ilości wytwarzanych odpadów, czy lokalizacji.

Za projekt obiektu odpowiedzialna była firma PKI Predom z Wrocławia. Projekt jest spójnym połączeniem oryginalnej formy, funkcjonalności i zoptymalizowanej konstrukcji, która została zaprojektowana i wykonana zgodne z zasadami zrównoważonego budownictwa. Kompleks zlokalizowany jest przy ul. Bierutowskiej we Wrocławiu, na terenie dawnych zakładów PZL-Wrocław (Hydral).

UTC Aerospace Systems to spółka z amerykańskim kapitałem, zajmująca  się produkcją i serwisowaniem części oraz podzespołów dla branży lotniczej. We wrocławskim obiekcie opracowywane są zespoły hydrauliczne i paliwowe wykorzystywane w większości nowych modeli samolotów. Docelowo zatrudnienie znajdzie tam ponad 400 inżynierów.  

Realizacja inwestycji przy ul. Bierutowskiej we Wrocławiu była kolejnym etapem rozwoju firmy w Europie. Prace realizacyjne na placu budowy rozpoczęto w  grudniu 2012 roku, a już w lipcu 2014 roku obiekt został oddany do użytku. Kompleks składa się z grupy połączonych ze sobą obiektów kubaturowych: czterokondygnacyjnego biurowca, hali badań, hali testowej i łącznika. Powierzchnia zabudowy wynosi 2496,31 mkw., a powierzchnia użytkowa to ponad 5,5 tys. mkw. Generalnym wykonawcą inwestycji było FB Antczak.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.