Property Design Awards 2019: Oto wielka "piątka". Te inwestycje nominowaliśmy w kategorii: Bryła - Biurowiec



PropertyDesign.pl - 04-01-2019 09:00


Nowa siedziba firmy Pivexin Technology, .KTW 1, The Nest, Retro Office House i Spark C - to wielka piątka nominowanych w kategorii "Bryła - Biurowiec" w konkursie Property Design Awards 2019.

Konkurs Property Design Awards organizowany jest w ramach 4 Design Days – największego w tej części Europy wydarzenia rynku nieruchomości, architektury, wnętrz i wzornictwa, które odbędzie się w dniach 24-27 stycznia 2019 roku w MCK i Spodku w Katowicach oraz konferencji Property Forum Katowice 2019. Konkurs ma za zadanie nagrodzić najlepsze projekty komercyjne i publiczne w Polsce oddane do użytku do końca 2018 roku.

Tutaj - możesz oddać swój głos!

A oto wielka "piątka". Te inwestycje nominowaliśmy w kategorii: "Bryła - Biurowiec"

Nowa siedziba firmy Pivexin Technology, projekt: Mus Architects, inwestor: Pivexin Technology

Nowa siedziba firmy Pivexin Technology w Nędzy została zaprojektowana przez pracownię Mus Architects. Projektowana przestrzeń składa się z budynku biurowego wraz z zapleczem socjalnym, hali magazynowej oraz zagospodarowania terenu wokół budynków włącznie z dojazdem, parkingiem i zielenią ozdobną. Budynek biurowy i hala magazynowa to przestrzenie o różnej funkcji jednakże w działalności firmy Pivexin Technology będą się uzupełniały i wymagają wzajemnego połączenia. Architekci dążyli, zatem do scalania struktury obu budynków tak, aby stworzyć spójny „organizm”.  Język artykulacji estetycznej jest zwarty i minimalistyczny.

 .KTW 1, projekt: Medusa Group, inwestor: TDJ Estate

KTW w wielu aspektach stanowi wyraz tego co w Katowicach i całym obszarze metropolitalnym najlepsze. Spełniając równocześnie wszystkie wymagania stawiane przed biurowcami najwyższej klasy stanowi jedną z najciekawszych propozycji przestrzeni komercyjnych wśród głównych miast regionalnych polski. Architektura obiektu operuje oszczędnymi środkami wyrazu stanowiąc indywidualną i oryginalną kompozycję przestrzenną odpowiadającą lokalnemu kontekstowi ustanowionemu przez nowo-powstałe obiekty Osi Kultury oraz Spodek. .KTW I to pierwsza faza nowoczesnego i funkcjonalnego zespół dwóch budynków biurowych klasy A wraz z trzema poziomami garażu podziemnego oraz zagospodarowaniem terenu.

The Nest, pracownia: Grupa 5 Architekci (Dziedziejko, Leszczyński, Mycielski, Zelent, Grzelewski), inwestor: Equinox Capital Partners

Silnie uzbrojony miejskimi sieciami teren wymusił wycofanie parteru budynku w rejonie skrzyżowania i zastosowania w tej części diagonalnych słupów oraz want podwieszających wspornikowe stropy. Wszystko po to aby przenieść obciążenia generowane przez 7,5 m nadwieszenie części frontowej. Zachowanie skrajni jezdni wymusiło pochylenie dodatkowe pochylenie ściany frontowej. Bryła budynku składa się z dwóch kontrastujących części - monolityczny, matowy, ciemny, kamienny trzon klatki schodowej biegnący od parteru i wychodzący ponad poziom dachu. Element ten ma charakter zamknięty, nieprzezierny. Drugą część budynku stanowi szklana, nadwieszona część budynku podzielona na 3 segmenty odpowiednio po 2 i 3 kondygnacje.

Retro Office House, projekt: Kuryłowicz & Associates, inwestor: LC Corp

Budynek biurowy Retro Office House usytuowany jest w śródmiejskiej części Wrocławia, w bezpośrednim sąsiedztwie Teatru Capitol. Elewacje obiektu nawiązują do niego poprzez zastosowane gabaryty, materiały i artykulację elewacji. Forma budynku, choć nowoczesna i współczesna, została ukształtowana w oparciu o analizy historyczne architektury charakterystycznej dla lokalnego kontekstu Wrocławia. Jako takie wybrano odpowiednie materiały (beton) jak i elementy kompozycji: zaokrąglone narożniki, modułową zasadę artykulacji elewacji oraz wycofanie części ostatnich kondygnacji. Motywem przewodnim dwóch wewnętrznych patio jest powtarzalny refleksyjny panel kompozytowo – szklany. Budynek harmonijnie wpisuje się w historyczny kontekst bez kompromisów w kierunku stylizacji i naśladownictwa.

Spark C, projekt: Kuryłowicz&Associates, inwestor: Skanska

Prezentowany obiekt jest pierwszym w ramach kilkuetapowej inwestycji Spark na warszawskiej Woli. Ideą architektów było stworzenie atrakcyjnego fragmentu miasta - nie tylko dla pracowników biur ale dla wszystkich mieszkańców. Położono nacisk na elementy budujące charakter i tożsamość miejską- pierzejowy typ zabudowy oraz jakość zagospodarowania terenu. Budynek i jego otoczenie tworzą spójną całość- architektura o właściwej skali jest stonowana; zagospodarowanie terenu - wielofunkcyjne i różnorodne, ma rzeźbiarski, zindywidualizowany charakter. Jakość przyjętych rozwiązań potwierdzają certyfikaty: Obiekt bez barier, LEED Platinum oraz Well. Budynek Spark C jest pierwszym w kolejności powstałym obiektem założenia zabudowy kwartału. Jego forma jest podporządkowana architekturze całego zespołu i w takim kontekście prezentuje walory swojej eleganckiej, nowoczesnej architektury. Budynek ma ciekawą bryłę na nietypowym rzucie.