REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Przesunięto jeden z pawilonów buddyjskiej świątyni w Szanghaju

  • Autor: PAP
  • 19 wrz 2017 10:32
Przesunięto jeden z pawilonów buddyjskiej świątyni w Szanghaju
fot. pixabay.com

Ważący 2 tys. ton główny pawilon buddyjskiej świątyni Nefrytowego Buddy w Szanghaju został przesunięty na specjalnych szynach o 31 metrów i podniesiony o metr w górę. Prace trwały dwa tygodnie.

REKLAMA

Świątynię składającą się z kilku pawilonów zbudowano w 1882 roku, a po zniszczeniach z czasów rewolucji Xinhai odbudowano w latach 1918-1928 w stylu dynastii Song. Swoją nazwę zawdzięcza ona dwóm posągom Buddy pokrytym białym nefrytem przywiezionym z Birmy. Jeden ukazany jest w pozycji siedzącej, drugi, mniejszy leży na prawym boku.

Świątynię odwiedzają codziennie tysiące wiernych, a z okazji takich wydarzeń jak chiński Nowy Rok przychodzi tam po 100 tysięcy ludzi. Wszyscy palą kadzidełka i ze względów przeciwpożarowych trzeba było zapewnić więcej przestrzeni oddzielającej drewniane budowle.

Pod głównym pawilonem umieszczono specjalne szyny, dzięki którym budowlę przesunięto. Pod nią zostanie umieszczonych około 20 tys. cegiełek, a za opłatą w wysokości 200 juanów (ok. 30 USD) chętni mogą nabyć do końca września taką cegiełkę, na której zostanie wyryte ich nazwisko.

Podczas prac przygotowawczych okazało się, że fundamenty świątyni ułożono z kamieni spojonych ze sobą mieszaniną wapna i kleistego ryżu. Robotnicy przed przesuwaniem budowli wzmocnili jej fundamenty zastrzykami z cementu.

Pawilon przesuwano z szybkością 3 cm na minutę i uniesiono go w górę za pomocą urządzeń hydraulicznych.

W niedzielę na zakończenie całej operacji odprawiono uroczystość dziękczynną z udziałem turystów i mnichów buddyjskich.

Pełna renowacja świątynnego kompleksu zostanie ukończona w pierwszej połowie przyszłego roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY