REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Przystanek Piekarnia przy Koszykowej projektu Macieja Kurkowskiego

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 26 sty 2015 09:27
Przystanek Piekarnia przy Koszykowej projektu Macieja Kurkowskiego
fot. *GRLphoto, Maciej Kurkowski
Przystanek Piekarnia przy Koszykowej projektu Macieja Kurkowskiego
Przystanek Piekarnia przy Koszykowej projektu Macieja Kurkowskiego
Przystanek Piekarnia przy Koszykowej projektu Macieja Kurkowskiego
Przystanek Piekarnia przy Koszykowej projektu Macieja Kurkowskiego
Przystanek Piekarnia przy Koszykowej projektu Macieja Kurkowskiego
Przystanek Piekarnia przy Koszykowej projektu Macieja Kurkowskiego
Przystanek Piekarnia przy Koszykowej projektu Macieja Kurkowskiego
Przystanek Piekarnia przy Koszykowej projektu Macieja Kurkowskiego
Przystanek Piekarnia przy Koszykowej projektu Macieja Kurkowskiego
Przystanek Piekarnia przy Koszykowej projektu Macieja Kurkowskiego

Przystanek Piekarnia mieści się w zabytkowej kamienicy zaprojektowanej przez Józefa Hintza, znajdującej się niedaleko Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej.

REKLAMA

Podłużny układ wnętrza pozwolił na wydzielenie dwóch czytelnych stref: zapleczowej oraz sprzedaży. Przejście pomiędzy tymi pomieszczeniami celowo nie zostało odgrodzone za pomocą drzwi, tak aby klienci mogli przyglądać się przygotowaniom świeżo mielonej kawy czy kanapek. Ściany zaplecza utrzymano w delikatnej szarej tonacji, podkreślając jedynie istniejące wnęki przy pomocy kontrastowego czarnego koloru, przez co uzyskano ciekawą, zróżnicowaną kompozycję przestrzenną.

Część sprzedażowa stylowo nawiązuje do poprzednich realizacji punktów Przystanku Piekarnia: jasna podłoga pokryta żywicą z piaskiem kwarcowym, przecierany szary tynk na ścianach, olejowane drewniane, dębowe blaty z frontami obłożonymi wypukłymi kaflami, nad którymi zwisają żarówki z węglowym żarnikiem wraz z drucianym, dekoracyjnymi kloszami oraz kąt pomieszczenia pokryty małymi kwadratowymi płytkami,  przy którym  znajduje się stalowy piec do odpieków.

Nowym zabiegiem dekoracyjnym jest czarny kolor sufitu oraz ścian, co tworzy wyraziste tło dla elementu, który definiuje wnętrze, czyli funkcjonalnej instalacji stworzonej z olejowanych oraz bejcowanych na cztery różne barwy modułów wykonanych ze sklejki. Cała struktura składa się z 746 modułów 50x7x2,1 cm łączonych ze sobą za pomocą kołków, m.in. w podłużne elementy o długości  3,5 m, które są podwieszane do sufitu i częściowo do podłogi za pomocą 80 stalowych linek. Liczba łączonych modułów liniowo rośnie od podłogi w kierunku sufitu. System składa się również z tzw. łączników bielonych bejcą, które przeciwnie do głównego szkieletu instalacji pojawiają się tym częściej, im jest niżej, a których jednym z zadań jest stabilizacja całości. Respektowanie tej zasady pozwala stworzyć wygodne półki na ekspozycję pieczywa, które się rozpraszają wraz z wysokością.

Struktura nad częścią wystawową jest bardziej ażurowa, dzięki czemu można było wkomponować w nią główne oświetlenie lokalu w postaci podłużnych  lamp ledowych o ciepłej barwie, które poprzez swą lokalizację i kształt bezkonfliktowo stały się integralną częścią całości.

Duża ilość światła przyciąga uwagę z zewnątrz widokiem dobrze oświetlonej, wyremontowanej witryny, z której zdjęto częściowo zasłaniające ją szyldy, a zamiast nich użyto neonu – aby podkreślić prestiżową lokalizację miejsca oraz maksymalnie wykorzystać wizualne walory podwieszanych modułów ze sklejki.

Autor:  Maciej Kurkowski

Lokalizacja: Warszawa, Polska

Inwestor:  Piekarnia Krzosek

Powierzchnia całkowita:  32 mkw.
Kubatura: 122 m3
Projekt i realizacja: 2014



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY