REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Quartz office w Poznaniu zaprojektowali Easst.com

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 06 mar 2015 15:23
Quartz office w Poznaniu zaprojektowali Easst.com
fot. Quartz office
Quartz office w Poznaniu zaprojektowali Easst.com
Quartz office w Poznaniu zaprojektowali Easst.com
Quartz office w Poznaniu zaprojektowali Easst.com
Quartz office w Poznaniu zaprojektowali Easst.com
Quartz office w Poznaniu zaprojektowali Easst.com

Budynek biurowy Quartz office powstaje przy ulicy Klinkierowej w Poznaniu. Nietypowa i charakterystyczna jest trójkątna bryła budynku zaprojektowana przez pracownię Easst.com

REKLAMA

Projektowany budynek powstaje w na poznańskim Górczynie, przy ulicy Klinkierowej.  Jest położony w zieleni wśród górczyńskich stawów. Jego lokalizacja sprawi, że będzie pełnił role charakterystycznego punktu na wjeździe do Poznania trasą z Wrocławia (nr 5) na odcinku ulicy Głogowskiej. Będzie to jedna z pierwszych inwestycji rewitalizacyjnych dla tego obszaru.

Projektowany budynek to biurowiec przeznaczony na wynajem lub sprzedaż. Ponieważ ostateczny odbiorca nie jest znany, budynek został zaprojektowany w sposób umożliwiający jak największą ilość konfiguracji podziału przestrzeni. Może funkcjonować jako siedziba jednej firmy, można wynająć całe niezależne piętra lub może zostać wynajęty jako mniejsze biura (maksymalnie 14 jednostek).

Nietypowa i charakterystyczna jest trójkątna bryła budynku. Pomimo znaczącej powierzchni działki (6,8 tys. mkw.), plan miejscowy pozwalał zabudować jedynie 390 mkw. Na dodatek obszary działki przeznaczony pod budowę został wytyczony przez plan miejscowy jako trójkąt z 1 spiczastym narożnikiem. Dzięki temu powstała dynamiczna forma skierowana w stronę drogi krajowej 5. Obiekt jest stosunkowo na swoją niską podstawę i posiada 4 kondygnacje. Sporym wyzwaniem projektowym było zaaranżowanie wewnętrznych przestrzeni w funkcjonalny sposób oraz rentowny dla inwestora.

Elewacja zostanie wykonana z płyt włókno-cementowych. Parter i piętro posadowione są na słupach, dzięki czemu nieprzerwane ścianami okna okien powodują, że dynamiczna bryła budynku odrywa się od ziemi. Okna górnych kondygnacji posiadają ozdobne elementy dające ochronę przed bezpośrednimi promieniami światła. Budynek zostanie wyposażony w windę oraz nowoczesny system klimatyzacji i wentylacji. Górna kondygnacja posiada balkon, z którego będą rozciągać się widoki na położone w zieleni tereny stawów oraz na panoramę Poznania.

Ilość kondygnacji: 4 nadziemnych

Łączna powierzchnia użytkowa: 1.280 mkw.

Rozpoczęcie budowy: 2014

Ukończenie obiektu: 2015/2016

Projekt: Easst.com



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY