REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 06 lip 2015 10:14
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere, projekt: WWAA, fot. R. Kłos
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich
Restauracja Belvedere projektu WWAA w Łazienkach Królewskich

Wnętrze Nowej Pomarańczarni, 160-letniego budynku w Łazienkach Królewskich, to przestrzeń łącząca w sobie funkcje palmiarni ze zbiorem egzotycznych roślin oraz restauracji Belvedere, która w ciągu ostatnich lat stała się jej integralną częścią.

REKLAMA

Ważnym zadaniem projektowym architektów z WWAA było odnalezienie relacji pomiędzy funkcjami w jednej przestrzeni.

Jak opisują w projekcie, podstawowym komponentem organizującym wnętrze jest perforowana konstrukcja ze stali (Corten), tworząca szkielet dla pnączy. Zielona ściana stała się tłem dla egzotycznych drzew w Pomarańczarni oraz kryje w sobie kameralne balkony – “gniazda”. Antresole pośród koron drzew generują ciekawą relację pomiędzy nową tkanką architektoniczną a zielenią. Te szczególne miejsca umożliwiają osiągnięcie nowej perspektywy widokowej na wnętrze i unikalny punkt obserwacyjny przez ogromne okna typu porte-fenênatre na rewitalizowany ogród Łazienek Królewskich. Struktura będąca minimalistyczną interpretacją naturalnych form roślinnych, w relacji z żywą zielenią, stała się swoistą instalacją w przestrzeni oranżerii - czytamy w opisie projektu.

Główne pomieszczenie oranżerii podzielono na trzy poziomy. Pierwszym z nich jest poziom posadzki, stanowiący jednocześnie główny ciąg komunikacyjny obiektu. Wyłożenie posadzki w dwóch odcieniach szarości tworzy imitację ogrodowej ścieżki. Drugim poziomem jest podest, wyniesiony w stosunku do posadzki o ok. 50 cm, stanowi integralne połączenie z barem, szatnią, toaletami oraz całym zapleczem gastronomicznym. W sercu wnętrza restauracji znajduje się wykonany z białego corianu bar. Na jego froncie powtórzony został minimalistyczny detal konstrukcji ściany. Tuż zza baru wyłania się porośnięta gęstym mchem ściana. Zestawienie białego corianu, rdzewiejącej stali, organicznych oraz geometrycznych kształtów zieleni i wyposażenia, tworzy ciekawą kompozycję rzeźbiarską.

Przestrzeń holu wejściowego i szatni w foyer organizują wielkie lustrzane tafle oraz różne rodzaje egzotycznego drewna w formie cienkich sprasowanych plastrów. Zabieg ten nadał wnętrzu niecodziennego charakteru poprzez multiplikację refleksów światła i kory rozmaitych drzew. Kompozycyjnie natomiast tworzy ciekawy, geometryczny kontrast wobec organicznych detali w przestrzeni oranżerii.

Projekt: 2012 r.
Realizacja: 2014 r.
Inwestor: Belvedere
Lokalizacja: Nowa Pomarańczarnia w Łazienkach Królewskich, Warszawa
Zespół: Boris Kudlička, Natalia Paszkowska, Marcin Mostafa, Jolanta Szybiak, Dorota Wilczyńska
Współpraca: Mateusz Morski, Małgorzata Niedzielska, Michał Bartnicki
Projekt zieleni: Abies – Architektura Krajobrazu Barbara Kraus-Galińska
Fotografie: Rafał Kłos

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.