REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Rewitalizacja Browaru Lubicz w Krakowie

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 09 lut 2018 15:10
Rewitalizacja Browaru Lubicz w Krakowie
fot. mat. prasowe
Rewitalizacja Browaru Lubicz w Krakowie
Rewitalizacja Browaru Lubicz w Krakowie
Rewitalizacja Browaru Lubicz w Krakowie
Rewitalizacja Browaru Lubicz w Krakowie
Rewitalizacja Browaru Lubicz w Krakowie
Rewitalizacja Browaru Lubicz w Krakowie
Rewitalizacja Browaru Lubicz w Krakowie
Rewitalizacja Browaru Lubicz w Krakowie
Rewitalizacja Browaru Lubicz w Krakowie
Rewitalizacja Browaru Lubicz w Krakowie

Browar Lubicz wzniesiono w Krakowie w 1840 roku według projektu Franciszka von Pierreta. Pomimo wojen i zawirowań historycznych browar cieszył się dużą popularnością, jednak jego lokalizacja uniemożliwiała rozbudowę pomieszczeń i hal produkcyjnych. Ostatecznie miejsce zamknięto w 2001 roku, by dziesięć lat później rozpocząć rewitalizację wnętrz, w celu dostosowania ich do użytku mieszkalnego i handlowo-usługowego.

REKLAMA

Zmodernizowany obiekt to wielofunkcyjna inwestycja zlokalizowana w ścisłym centrum Krakowa, która łączy w sobie tradycję z nowoczesnością. Umiejscowienie inwestycji jest jej niewątpliwym atutem: w niewielkiej odległości znajduje się zarówno zabytkowy Rynek oraz główny dworzec kolejowy, a także teatry, muzea, uczelnie wyższe i galeria handlowa, składające się na niezwykle bogate zaplecze użytkowe, komercyjne i kulturowe. W skład kompleksu wchodzą budynki objęte ochroną konserwatorską oraz nowa zabudowa, utrzymana w industrialnej stylistyce, tworząc spójną, przyjemną dla oka przestrzeń.

Do pierwszego etapu prac renowacyjnych przystąpiono w 2011 roku. Rozpoczęto wówczas renowację obiektów wpisanych do rejestru zabytków: odnowiono dawną portiernię, Pałac Goetzów, a także susznię słodu, która zyskała nowe przeznaczenie, stając się klatką schodową w jednym z nowych budynków mieszkalnych. Trzy lata później rozpoczęto realizację drugiego etapu inwestycji, która potrwała aż do III kwartału 2016 roku. Architekci z Biura Projektowego MOFO wyjątkowo starannie rozplanowali przestrzeń. W ścisłej współpracy z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków, w historyczną zabudowę browaru wkomponowano nowe budynki tak, by otrzymany rozkład nawiązywał do pierwotnego rozmieszczenia budynków w Browarze Lubicz. Między innymi dlatego projekt ten uznano za jedną z najprecyzyjniej przygotowanych rewitalizacji obiektów poprzemysłowych w Krakowie.

Przemyślanie zaprojektowany kompleks odpowiada teraz potrzebom rozwijającego się miasta, tworząc praktycznie zagospodarowaną przestrzeń. Nowa zabudowa, składająca się z 4- i 5-piętrowych budynków mieszkalnych, uzupełnia zabytkowy kompleks, wzbogacając go o nowe funkcje – komercyjne, biurowe i mieszkalne. Pałac Goetzów, będący wcześniej siedzibą właścicieli browaru, jest teraz nowocześnie odrestaurowanym budynkiem oferującym rozległą powierzchnię biurową. Dużym atutem Browaru Lubicz są liczne tereny zielone i kameralne place wewnętrzne, stanowiące aż jedną czwartą powierzchni całej inwestycji. Architekci stworzyli także strefę spełniającą potrzeby zarówno mieszkańców, jak i pracowników kompleksu: zlokalizowane w niej sklepy, punkty usługowe i gastronomiczne, a także minibrowar znajdujący się w budynku dawnej słodowni uczyniły z Browaru Lubicz funkcjonalną część miasta, w której życie toczy się praktycznie przez całą dobę.

Industrialna stylistyka Browaru Lubicz przez lata dopełniała krajobraz przy krakowskim Głównym Dworcu Kolejowym, stając się jego nieodzownym elementem. Dla zachowania tego dziedzictwa, projektanci zdecydowali się na wykończenie elewacji nowych budynków płytką klinkierową, odpowiadającą murom historycznej zabudowy. Utrzymane w tradycyjnej kolorystyce płytki podkreślają atuty prostych brył nowych obiektów, dzięki czemu zachowują spójność z zabytkową tkanką. Ich ceglane powierzchnie połączone z dużymi oknami i przeszklonymi klatkami schodowymi odświeżają przestrzeń, w której jeszcze do niedawna straszyły niszczejące budynki dawnego browaru Goetzów.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY