Roark Studio projektuje w stylu hygge



PropertyDesign.pl - 12-06-2019 10:15


Zaprojektowane przez architektów z Roark Studio osiedle Vialo w Gdańsku ma być ostoją sielskiego życia, gdzie nowoczesna architektura swobodnie przenika się z naturą i… wielkoformatową sztuką w postaci tematycznego muralu autorstwa Ideamo.

Zgodnie z ideą hygge wnętrze mieszkalne powinno być osobistą przestrzenią, w której atmosfera ogniska domowego uprzyjemnia codzienne spędzanie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Komfort miejsca i otoczenie urozmaicone zielenią, pozwalają skupić się na naturze i ułatwiają odnalezienie spokoju, a to stanowi elementarną część doświadczania szczęścia. I tę właśnie sztukę tworzenia estetycznych wrażeń, dających przyjemne uczucie swobody i równowagi, architekci ze studia Roark przełożyli na projekt osiedla Vialo w Gdańsku Aniołkach przy ul. Kopernika. Miejsce to bez wątpienia można określić przemyślaną oazą spokoju i odpoczynku od miejskiego zgiełku.

Dominują tu stonowane barwy, oszczędny w formie design i naturalne materiały - drewno oraz kamień. W każdym z trzech budynków wchodzących w skład kompleksu Vialo znajdują się dwu-, trzy- i czteropokojowe mieszkania z przestronnymi balkonami lub ogródkami, które stanowią nieodłączny element kontaktu z naturą, przemyślany w najdrobniejszych szczegółach. Maksymalnie duże, drewniane okna to ukłon w stronę miłośników doskonale działającego na pozytywny nastrój światła – ten zabieg jest pięknym dopełnieniem funkcjonalności pomieszczeń w stylu hygge, a w połączeniu z wysokiej jakości wykończeniem i spójną estetyką, pozwala kultywować nasze małe rytuały codzienności. Osiedle nie bez powodu ulokowano blisko centrum Gdańska, ale jednak nieco na uboczu - cicha, spokojna okolica pozwala odpocząć od turystycznego zgiełku i jest jednocześnie doskonale skomunikowana z trójmiejską metropolią.

Tereny zielone wokół budynków, urocze alejki i strefa relaksu są swoista „kropką nad i” – dla inwestora (TPS Reapolis) ważne było przygotowanie przestrzeni, która zapewni mieszkańcom spokój, wyciszenie i odprężenie, również poza ich własnym mieszkaniem, bez konieczności opuszczania osiedla. Doskonałym konceptem w zamyśle hygge jest zaprojektowana pod budynkami hala parkingowa, która całkowicie wyłączyła osiedle z ruchu samochodów. Architekci zgodnie uznali, że inspiracja filozofią hygge wymaga włączenia w cały projekt akcentów sztuki, która doskonale wpisuje się w potrzebę obcowania z pięknem w różnych postaciach. Elementem wieńczącym tę realizację stał się wielkoformatowy mural stworzony przez Ideamo, nawiązujący stylem do skandynawskich ilustracji, w których przewijają się wyraziste, florystyczne motywy. Całość realizacji oparto o kolory ziemi, o gładkich, przyjemnych dla oka liniach.