REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Są pomysły, które powstają z potrzeby chwili

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 29 sty 2015 11:17
Są pomysły, które powstają z potrzeby chwili
Balkon Walk-on w Gliwicach, fot. Zalewski Architecture Group
Są pomysły, które powstają z potrzeby chwili
Są pomysły, które powstają z potrzeby chwili
Są pomysły, które powstają z potrzeby chwili

Tak właśnie było z pomysłem na balkon Walk-on projektu pracowni Zalewski Architecture Group.

REKLAMA

Skąd pomysł na balkon Walk-on? - Kolejny upalny dzień lata spędzony w biurze i marzenie "gdyby tylko można było wyjść na spacer", stał się inspiracją do stworzenia projektu zawieszonej w powietrzu ścieżki - mówią architekci z pracowni Zalewski Architecture Group.

Jak zaznaczają architekci, to także jeden z pomysłów na zmianę smutnego podwórka - studni, na które codziennie patrzymy z okien na 3 piętrze, na nadanie mu nieco magii. - Ścieżka stała się nośną metaforą - ścieżka jest kręta, wije się, nie prowadzi wprost do celu, zaskakuje, odpręża, daje kontakt z przyrodą. Nasza ścieżka powinna więc swobodnie płynąć w przestrzeni - dając chwilę relaksu, wytchnienia, pozwalając na zmianę perspektywy - podkreślają.

To zadecydowało o jej kształcie, który wije się swobodnie i przeplata sam ze sobą. Pozwala na relaksujący spacer "z biura do biura".

- Tęsknota za odrobiną zieleni sprawiła, że ścieżkę postanowiliśmy potraktować jak dużą doniczkę. Wypełniliśmy ją zwykłą trawą, która może rosnąć jak chce - w końcu to ścieżka - mówią architekci.

Ciemne podwórko -  studnia, które było zalążkiem problemu - stało się także inspiracją dla rozwiązań. Sposób montażu narzucał się sam. - Podpory - ściany kamienic -  mieliśmy ze wszystkich stron wystarczyło tylko ich dosięgnąć. Zacienienie sąsiadów ograniczyliśmy sięgając do samej idei ścieżki - która oprócz tego, że kręta jest przede wszystkim wąska. Jest więc osiemdziesięciocentymetrowym paskiem zieleni zawieszonym w powietrzu. Od spodu wydaje ścieżka się jeszcze węższa dzięki podniebieniu z polerowanej blachy. Blacha ta, dzięki wygięciu jej w łuk, odbija obraz otoczenia rozmywając krawędzie ścieżki - zaznaczają/

Często "form follows function", ale czasami "form follows fun" - tą ścieżką podąża nasz balkon.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY