REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Sąd w Wałbrzychu zyskał nowe oblicze

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 04 sty 2017 12:25
Sąd w Wałbrzychu zyskał nowe oblicze
Sąd Wałbrzych fot. materiały prasowe
Sąd w Wałbrzychu zyskał nowe oblicze
Sąd w Wałbrzychu zyskał nowe oblicze

Rozbudowana strefa dla interesantów, nowe sale rozpraw i nowoczesna sala konferencyjna. Sąd Rejonowy w Wałbrzychu zyskał nowe oblicze. Do dwóch istniejących budynków sądu przy ulicy Słowackiego dobudowano nowy, pięciokondygnacyjny obiekt zlokalizowany przy ulicy Barlickiego.

REKLAMA

Oddanie do użytku nowego obiektu sądu przyczyni się przede wszystkim do skrócenia czasu oczekiwania na rozprawę oraz poprawi warunki pracy sądu. Inwestycję, na zlecenie Sądu Okręgowego w Świdnicy, zrealizowała Skanska.

– Rozbudowa sądu pozwoli na poprawę warunków pracy, ze względu na zagospodarowanie na nowo pomieszczeń w budynku przy ulicy Słowackiego – mówi prezes Sądu Rejonowego w Wałbrzychu, Aleksandra Abramowska-Podlińska. – Poprzez likwidację sal rozpraw zwiększy się powierzchnia sekretariatów. Jednocześnie zespoły kuratorskie, które obecnie z uwagi na braki lokalowe znajdują się poza budynkiem sądu, zostaną przeniesione do budynków przy ulicy Słowackiego – dodaje Abramowska-Podlińska.

Nowocześnie i funkcjonalnie

Nowy pięciokondygnacyjny budynek sądu w Wałbrzychu zlokalizowany jest przy ulicy Barlickiego i przylega bezpośrednio do istniejącego gmachu przy ulicy Słowackiego. Na parterze znajduje się strefa dla petentów: biuro informacji, biuro podawcze i księgi wieczyste. Na pozostałych piętrach jest 12 nowoczesnych sal rozpraw oraz sala konferencyjna, której do tej pory sąd nie posiadał. Ostatnie piętro to wydzielona strefa z gabinetami dla sędziów,zamknięta dla osób nieupoważnionych. W części podziemnej znajdzie się archiwum ksiąg wieczystych. Wszystkie piętra połączone są przeszkloną windą, wokół której zlokalizowane są schody.

Kompleksowe wykonanie

– W ramach inwestycji wybudowaliśmy również parking dla sędziów i pracowników o powierzchni około 200 mkw. – mówi Marcin Waldowski, kierownik robót, Skanska. – Wykonaliśmy nowe chodniki oraz przebudowaliśmy teren znajdujący się bezpośrednio przed budynkiem, a także zagospodarowaliśmy tereny zielone na działce inwestora. Prace częściowo obejmowały istniejący obiekt, jednak nasze prace nie zakłócały w żaden sposób funkcjonowania sądu – zapewnia Marcin Waldowski.  

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY