REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Ściany mają uszy, więc muszą mieć też... twarz

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 03 lip 2017 10:56
Ściany mają uszy, więc muszą mieć też... twarz
Budynek biurowy Enea przy al. Wojska Polskiego 74 w Szczecinie fot. mat. prasowe Baumit
Ściany mają uszy, więc muszą mieć też... twarz
Ściany mają uszy, więc muszą mieć też... twarz
Ściany mają uszy, więc muszą mieć też... twarz
Ściany mają uszy, więc muszą mieć też... twarz

To motto przyświecające Pawłowi Kobryńskiemu, Wojciechowi Krawczukowi i Marcinowi Saksonowi, czyli trzem „filarom” pracowni Front Architects.

REKLAMA

O tym, że taki sposób myślenia o projektach architektonicznych daje efekty godne najwyższego podziwu świadczy pierwsze miejsce w konkursie Baumit „Fasada Roku 2016”, które jurorzy konkursu przyznali jednej z realizacji ich autorstwa - zlokalizowanemu w Szczecinie budynkowi biurowemu przy al. Wojska Polskiego.

Udana renowacja to niełatwe zadanie. Nie tylko dla firmy budowlanej odpowiedzialnej za jej wykonanie, ale również – a może przede wszystkim – dla architektów. To do nich należy bowiem stworzenie projektu, który równocześnie spełni oczekiwania inwestora, wyrazi poszanowanie dla historii odnawianego obiektu, a do tego sprawi, że będzie on nosił osobisty rys ich stylu i posiadał wartość artystyczną.

Ujęcie tych wszystkich wymagań w jedną spójną i zarazem funkcjonalną całość nie jest łatwe, ale możliwe. Dowód? Budynek biurowy przy al. Wojska Polskiego 74 w Szczecinie. To, jak prezentuje się obecnie, jest zasługą inwestora ENEA Centrum z siedzibą w Poznaniu oraz pracowni architektonicznej Front Architects założonej i prowadzonej przez trzech absolwentów Politechniki Poznańskiej.

Właściciele biura mają na koncie wiele wyróżnień i realizacji, które zyskały uznanie na całym świecie. Ich architektoniczny debiut, czyli nieistniejąca już w pierwotnym miejscu (w budynku galerii w Starym Browarze w Poznaniu) księgarnia Bookarest przez wielu była uznawana za jedną z najlepszych w Europie.

Sami o swojej działalności mówią, że „jej podstawowym założeniem jest poszukiwanie najbardziej praktycznych i racjonalnych rozwiązań funkcjonalnych, przy jednoczesnym dążeniu do harmonii i zaspokojenia potrzeb estetycznych miejsca i użytkownika”. O tym, że są w tym konsekwentni najlepiej świadczy fakt, że to zdanie mogłoby z powodzeniem posłużyć jako opis renowacji budynku biurowego przy al. Wojska Polskiego.

Uznanie za jej projekt Pawłowi Kobryńskiemu, Wojciechowi Krawczukowi i Marcinowi Saksonowi należy się tym bardziej, że udało im się zachować kształt i charakter tego obiektu, a jednocześnie sprawić, że prezentuje się on bardzo współcześnie, co było o tyle trudniejsze, że pierwotnie pełnił on inną rolę, niż obecnie.

– Budynek powstał w 1913 roku jako obiekt przemysłowy, jako podstacja energetyczna, ale jego architektura nie ma charakteru przemysłowego. Swoją neoklasycystyczną formą z elementami modernistycznymi, widocznymi szczególnie na odtworzonej elewacji, świetnie wtapia się w sąsiedztwo luksusowych willi, które są charakterystyczne dla tej dzielnicy Szczecina – wyjaśnia Wojciech Krawczuk z Front Architects.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY