REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo

×

Szukaj w serwisie

Skanska wykonała nowoczesny obiekt w Białymstoku

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 24 kwi 2015 11:35
Skanska wykonała nowoczesny obiekt w Białymstoku
Budynek Urzędu Dozoru Technicznego, fot. Skanska
Skanska wykonała nowoczesny obiekt w Białymstoku
Skanska wykonała nowoczesny obiekt w Białymstoku
Skanska wykonała nowoczesny obiekt w Białymstoku
Skanska wykonała nowoczesny obiekt w Białymstoku
Skanska wykonała nowoczesny obiekt w Białymstoku
Skanska wykonała nowoczesny obiekt w Białymstoku

Na białostockiej mapie pojawił się nowy budynek biurowy - siedziba oddziału Urzędu Dozoru Technicznego. Trzykondygnacyjny gmach urzędu stanął przy ulicy Hetmańskiej. Za wykonanie realizacji odpowiada Skanska, a za projekt architektoniczny Tomasz Lechowski ATI Architektura Technika Inwestycje.

REKLAMA

Dzięki zastosowanym proporcjom i ciemnej kolorystyce budynek harmonijnie wpisuje się w otoczenie. Efekt dynamicznej i zwartej formy obiektu uzyskano m.in. dzięki zastosowaniu szkła i aluminium do wykonania elewacji. To dodatkowo podkreśla jego nowoczesny i techniczny charakter.

Realizacja

Wykonane przez Skanska w ramach budowy prace objęły swoim zakresem nie tylko budowę obiektu, ale także wykonanie całej infrastruktury technicznej i zagospodarowanie terenu. Budynek wyposażono m.in. w instalację gazową, zasilającą własną kotłownię, instalację wodociągową, kanalizację sanitarną, kanalizację deszczową, drenaż, instalację c.o. i c.t., instalację elektryczną NN, oświetleniową, teletechniczną, instalację SAP, klimatyzację i wentylację mechaniczną.

Dynamiczna bryła

Budynek stanowi zwartą, dynamiczną bryłę. Każda kondygnacja budowli ma jednak inny obrys.- Przesunięcia ścian na poszczególnych piętrach, dodatkowo zaakcentowane przez kontrastowe wykończenie elewacji, dają efekt pozornego wycięcia fragmentu skorupy głównej bryły budynku, ukazując jej wnętrze – tłumaczy Grzegorz Pietrowski, Menadżer Projektu, Skanska. Na parterze urzędu znajduje się sala konferencyjna na 120 osób, wyposażona w instalacje multimedialne. Na piętrach zlokalizowano pomieszczenia biurowe oraz mniejsze sale konferencyjne. Obiekt posiada garaż podziemny na 21 samochodów. Charakterystycznym elementem wnętrza budynku jest hol główny, który prowadzi przez trzy kondygnacje. Ciekawe rozwiązanie stanowi także przeszklona winda poruszająca się w przeszklonym szybie.

Projekt w liczbach:
• Powierzchnia budynku: 2804,71 m2
• Kubatura: 14 608 m
• Wysokość: 14,05 m
• Ilość kondygnacji nadziemnych: 3
• Ilość kondygnacji podziemnych: 1

Z myślą o niepełnosprawnych

Przy projektowaniu obiektu uwzględniono również potrzeby osób niepełnosprawnych. Wygodny transport poziomy zapewniają odpowiedniej szerokości przejścia, drzwi oraz przestrzeń manewrowa dla wózków inwalidzkich. Komfort poruszania się między poszczególnymi piętrami został zapewniony dzięki windzie przystosowanej do transportu osób poruszających się na wózkach inwalidzkich.

Projektantem siedziby oddziału Urzędu Dozoru Technicznego jest mgr arch. Tomasz Lechowski ATI Architektura Technika Inwestycje.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY