REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Skrzące się bliki na pofalowanym lustrze wody inspiracją dla biurowca

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 25 sie 2014 09:39
Skrzące się bliki na pofalowanym lustrze wody inspiracją dla biurowca
The Tides, projekt: Kuryłowicz & Associates
Skrzące się bliki na pofalowanym lustrze wody inspiracją dla biurowca
Skrzące się bliki na pofalowanym lustrze wody inspiracją dla biurowca
Skrzące się bliki na pofalowanym lustrze wody inspiracją dla biurowca
Skrzące się bliki na pofalowanym lustrze wody inspiracją dla biurowca
Skrzące się bliki na pofalowanym lustrze wody inspiracją dla biurowca

Budynek The Tides powstanie tuż przy Wiśle. W tym miejscu obecnie stoi zrealizowany w 1928 r., budynek Warszawskiego Towarzystwa Wioślarskiego. Głównym dążeniem architektów tworzących nowy projekt było uzyskanie spójnej i współgrającej z otaczającą przyrodą architektury.

REKLAMA

Zespół budynków biurowo-szkoleniowych dla Warszawskiego Towarzystwa Wioślarskiego oraz budynku hotelowo-biurowego, zlokalizowany jest  w pasie  nadrzecznym pomiędzy ulicą Wioślarską, a Wisłą. 

Jak mówi architekt Karina Kowalewska, z pracowni Kuryłowicz & Associates, - Pierwotnie miał on 3 kondygnacje, lecz po zniszczeniach wojennych został odbudowany bez dbałości o odtworzenie wcześniejszego kształtu. Znajdujący się przy ul. Wioślarskiej 6 budynek jest o 1 kondygnację niższy. Wraz z towarzyszącymi  mu zabudowaniami przeznaczony jest do rozbiórki.

Głównym dążeniem projektantów było uzyskanie spójnej i współgrającej z otaczającą przyrodą architektury.

- Liniowy charakter działki jest jednym z licznych czynników wpływających na kształt zabudowy. Kształtując budynek aparthotelowo-biurowy poszukiwano formy nawiązującej z jednej strony do charakteru Wisły, na którą się „otwiera”, z drugiej zapewnienia komfortu pracy poprzez odcięcie budynku się od hałasu ul. Wioślarskiej - tłumaczy Karina Kowalewska.

Od strony rzeki The Tides otwiera się poprzez przeszkloną elewację, zacierając granicę pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem. Inspiracją dla jej stworzenia były skrzące się bliki na pofalowanym lustrze wody.

Od strony ulicy Wioślarskiej, ze względu na bliską odległość od bardzo ruchliwej trasy, elewacja została zaprojektowana jako wielopłaszczyznowa ściana ze zróżnicowanymi wielkościowo oknami.

- Zabieg ten pozwala na lepszą izolację akustyczną oraz poprawienie komfortu pracy. Nawiązaniem do architektury marynistycznej jest zastosowanie na całej powierzchni elewacji wykończenia z HPL o strukturze drewna - mówi architekt Karina Kowalewska.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY