REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Stary magazyn przemienili w nowoczesny biurowiec. Oto najnowszy projekt szkicu BB Architekci

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 08 gru 2017 09:00
Stary magazyn przemienili w nowoczesny biurowiec. Oto najnowszy projekt szkicu BB Architekci
Architektura: Barbara Uherek-Bradecka, Tomasz Bradecki, Paweł Gembalczyk ze Studio BB Architekci fotografie realizacji: Mosquidron, publikacja za zgodą inwestora.
Stary magazyn przemienili w nowoczesny biurowiec. Oto najnowszy projekt szkicu BB Architekci
Stary magazyn przemienili w nowoczesny biurowiec. Oto najnowszy projekt szkicu BB Architekci
Stary magazyn przemienili w nowoczesny biurowiec. Oto najnowszy projekt szkicu BB Architekci
Stary magazyn przemienili w nowoczesny biurowiec. Oto najnowszy projekt szkicu BB Architekci
Stary magazyn przemienili w nowoczesny biurowiec. Oto najnowszy projekt szkicu BB Architekci
Stary magazyn przemienili w nowoczesny biurowiec. Oto najnowszy projekt szkicu BB Architekci
Stary magazyn przemienili w nowoczesny biurowiec. Oto najnowszy projekt szkicu BB Architekci
Stary magazyn przemienili w nowoczesny biurowiec. Oto najnowszy projekt szkicu BB Architekci

Portowa 8 w Gliwicach to przykład udanej realizacji przebudowy obiektu magazynowego na budynek biurowy. Projekt był nietypowy i stanowił wyzwanie dla pracowni BB Architekci.

REKLAMA

- Projekt zrealizowano w strefie przemysłowej Gliwic w bezpośrednim sąsiedztwie DTŚ Drogowej Trasy Średnicowej oraz Gliwickiej Strefy Ekonomicznej i Portu w Gliwicach. To realizacja jednego z trzech budynków biurowych w ramach kompleksu Portowa Business Centre przy ul. Portowej. Sąsiadujący budynek (budowa zakończona w 2017 roku) jest dziełem innego zespołu projektowego (Marcin Listoś i Agnieszka Morkisz) a kolejny w planach inwestora – wspominają architekci ze Studia BB Architekci. Realizacja ma miejsce w strefie ul. Portowej łączącej obszar centralny Gliwic oraz tereny przemysłowe i poprzemysłowe. - Dalszą część ulicy Portowej tworzą budynki magazynowe, i przemysłowe, a także biurowe oraz na samym jej końcu port przy Kanale Gliwickim. Aktualnie ulica Portowa jest najszybciej zmieniającą się przestrzenią w Gliwicach ze względu na swoją lokalizację: bliskość centrum oraz doskonałe połączenia komunikacyjne dostęp do DTŚ, drogi krajowej DK88 oraz dzięki temu bezpośredni dostęp do węzła Sośnica atostrad A4 i A1 – nadmienia architekt Tomasz Bradecki.

Projektanci zaadaptowali istniejący przemysłowy budynek, który pełnił wcześniej funkcje magazynowe. Pierwotnie budynek w dobrym stanie technicznym spełniał swoje funkcje techniczne, jednak jego estetyka wymagała drastycznych zmian.

 - Konieczne doświetlenie pomieszczeń zrealizowano za pomocą licznych powiększeń otworów okiennych. Zastany układ funkcjonalny wymusił niektóre działania projektowe: ograniczył ilość projektowanych przeszkleń Na parterze zaprojektowano recepcję oraz pomieszczenia usługowe. Na kolejnych dwóch kondygnacjach przyjęto open space jako model dla potencjalnych najemców przestrzeni biurowych, możliwe jest też podzieleni przestrzeni na mniejsze, dzięki dwóm niezależnym klatkom schodowym. Węzły sanitarne oraz kuchenne wyznaczono w jednym z narożników budynku na planie prostokąta – opowiada architekt.

W projekcie przewidziano adaptacje wind towarowych na osobowe, adaptację istniejących klatek schodowych, w tym również uzgodnienia odstępstw w zakresie ochrony pożarowej budynku. Rozległy parter budynku obsługuje zadaszona rampa, która może obsługiwać samochody dostawcze, ale jednocześnie stanowi ona bardzo dobrą strefę wejściową.

Projekt pełen wyzwań

Projekt zakładał utrzymanie surowego charakteru obiektu - istniejącą blachę trapezową na elewacji zastąpiono tynkiem grafitowym. Industrialny charakter budynku utrzymano również wewnątrz.

- To przykład projektu i realizacji wielostopniowej, ewolucyjnej: od kilkunastu wariantów rozwiązań budynku i elewacji, poprzez warianty rozwiązań realizowanych podczas budowy, aż po finalną realizację. Realizacja wymagała dostosowania projektu niektórych zastanych elementów m.in. podczas prac odkryto ukośne stalowe ściągi, które częściowo wchodzą w światło okien, co pozwoliło to utrzymać – nadmienia architekt.

- To był nietypowy budynek, który miał swoją przemysłową historię. Nie był łatwy do zmiany i stanowił dla nas wyzwanie. Tym bardziej satysfakcja jest teraz bardzo duża, bowiem pomimo licznych przeciwności powstał atrakcyjny budynek biurowy, który pozytywnie wpisuje się w najbliższe sąsiedztwo – podsumowuje Bradecki.

Projekt: 2015, 2016, realizacja 2016, 2017, architektura: Barbara Uherek-Bradecka, Tomasz Bradecki, Paweł Gembalczyk ze Studio BB Architekci. Fotografie realizacji: Mosquidron, publikacja za zgodą inwestora. Autorem projektu elewacji jest Agnieszka Morkisz.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY