REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Szkoła jak... muzeum dla dzieci

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 18 gru 2017 09:00
Szkoła jak... muzeum dla dzieci
CIFI Kindergarten fot. Broadway Malyan
Szkoła jak... muzeum dla dzieci
Szkoła jak... muzeum dla dzieci
Szkoła jak... muzeum dla dzieci
Szkoła jak... muzeum dla dzieci
Szkoła jak... muzeum dla dzieci

Szkoła podstawowa w Szanghaju oparta jest na koncepcji muzeum dla dzieci. Niezwykły projekt spod kreski Broadway Malyan jest bliski ukończenia.

REKLAMA

Stworzony przez Broadway Malyan projekt Akademii ASTEM zakłada rewitalizację prywatnego klubu zlokalizowanego w dzielnicy Songijang w Szanghaju oraz stworzenie w nim unikalnego przedszkola/szkoły podstawowej.

Nowa aranżacja zakłada powstanie różnego rodzaju pomieszczeń edukacyjnych, od tradycyjnych sal lekcyjnych po pomieszczenia w konwencji galerii muzealnych.

Strefy aktywności dla dzieci będą podzielone tematycznie. Znajdzie się tam między innymi obserwatorium astronomiczne, tunel czasu, ogród, plac miejski, plaża, kino oraz akwarium, które powstanie w miejscu obecnego basenu wewnątrz budynku.

W budynku przewidziane są także powierzchnie inspirowane czterema niezwykle ważnymi w dziejach świata chińskimi wynalazkami: papierem, prasą drukarską, prochem strzelniczym oraz kompasem.

- Ten projekt to bardzo interesujące wyzwanie. Chcieliśmy stworzyć szkołę, która będzie zgodna z chińskimi wymogami formalnymi i jednocześnie będzie miejscem znacznie różniącym się od tradycyjnych przestrzeni edukacyjnych – powiedział Harry Hoodless, dyrektor Broadway Malyan. Nasz klient położył duży nacisk na powierzchnię edukacyjną. W zleceniu wyraźnie zaznaczono, że musi ona posiadać cechy typowe dla muzeum, czyli mieć interaktywny charakter i budzić zachwyt, a my staraliśmy się odtworzyć tę myśl przewodnią poprzez zaprojektowanie dużej ilości przestrzeni tematycznych. Dla naszej koncepcji kluczowych było 6 słów: tworzenie, bycie w grupie, uczenie się, odkrywanie, inspirowanie i dociekanie. Zaprojektowaliśmy to miejsce myśląc o mieście przyszłości, w którym przestrzenie tworzone są w ten sposób, by je odkrywać, podziwiać i się nimi zachwycać - nadmienił.

W sumie powstanie dziesięć klas - pierwszych, drugich i trzecich. Pozostałe pomieszczenia zaplanowane w budynku obejmują pokój zabaw, bibliotekę oraz laboratorium. Na ostatnim piętrze powstaną biura, miejsce spotkań oraz pokój na dla nauczycieli.

Studentów i gości powita przestronne i wysokie na dwa piętra lobby. Punktem centralnym obiektu będzie kręta klatka schodowa łącząca wszystkie kondygnacje.

Chara Yang, która także pracowała przy tej koncepcji dla Broadway Malyan podkreśla, że bardzo istotne było odzwierciedlenie w projekcie marki klienta. Jak dodaje „ Byliśmy ograniczeni co do możliwości przeprojektowania fasady budynku. Dodaliśmy do niej szklane zadaszenie w kształcie fali, które kolorystyką nawiązuje do logo klienta. Przemieszczając się przez budynek widzimy, jak kolory oraz płynne wzory powtarzają się na różne sposoby zachęcając do odkrywania oraz inspirując od nauki. - Postanowiliśmy także pobawić się skalą i część wyposażenia będą stanowiły nieproporcjonalnie duże meble i rzeźby. Projekt łączy w sobie tradycję i nowoczesność - znajdą się tutaj miejsca, gdzie uczniowie mogą rysować i malować na ścianach, jak i cyfrowe wyświetlacze, tak by połączyć sztukę, naturę i technologię - zauważyła Yang.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY