REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Tajemnica Stonehenge w otoczeniu szkła

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 16 gru 2014 09:42
Tajemnica Stonehenge w otoczeniu szkła
Stonehenge 2, fot. Vitrine Systems Ltd
Tajemnica Stonehenge w otoczeniu szkła
Tajemnica Stonehenge w otoczeniu szkła
Tajemnica Stonehenge w otoczeniu szkła
Tajemnica Stonehenge w otoczeniu szkła

Nowe Centrum Turystyczne dla odwiedzających słynny kamienny krąg Stonehenge w Wielkiej Brytanii otrzymało nagrodę G14 w kategorii 'Commercial Project of the Year'. Obiekt, który wyglądem przypomina leśny zagajnik, wkomponowuje się w historyczne otoczenie.

REKLAMA

Prehistoryczny kamienny krąg Stonehenge położony jest na pustkowiu, 13 kilometrów od Salisbury w południowej Anglii. Przez lata w sąsiedztwie jednej z największych atrakcji turystycznych na świecie nie było żadnej profesjonalnej bazy turystycznej. Wreszcie pod koniec 2013 r. w odległości ok. 2 kilometrów od kręgu otwarto wyjątkowe Centrum Turystyczne zaprojektowane przez architektów z pracowni Denton Corker Marshall.

Pod ogromnym dachem krytym blachą ocynkowaną i wspartym na ponad 200 nieregularnie rozstawionych słupach znajduje się obiekt podzielony na dwie części. Część wystawowa kryta jest drewnem, zaś część edukacyjno-handlową obudowano ponad 4-metrowymi szklanymi ścianami. Imponująca szklana elewacja została wykonana w systemie szklenia strukturalnego Pilkington Planar™ Intrafix. Pod koniec listopada br. Centrum Turystyczne Stonehenge zostało wyróżnione nagrodą G14, przyznawaną cyklicznie wyjątkowym projektom i podmiotom działającym w branży szklarskiej na brytyjskim rynku.

Szklana panorama

Budynek Centrum został doskonale wkomponowany w krajobraz Wiltshire. Konstrukcja obiektu przypomina las smukłych słupów, na których wspiera się metalowy dach. Z daleka szklany pawilon pod dachem jest niemal niewidoczny, co sprawia wrażenie jakby cały budynek był ażurowy. - Koncepcja architektoniczna zakładała płynne przenikanie się wnętrz Centrum z otaczającym krajobrazem. Wnętrza obiektu miały być z jednej strony doskonale widoczne z zewnątrz, aby przyciągać turystów, z drugiej zaś widok ze środka na otoczenie miał być tak naturalny, jak to tylko możliwe - mówi Terry Lidster, Sales Engineer w Pilkington Architectural.

Wyjątkowy efekt transparentności i „lekkości” szklanej fasady osiągnięto dzięki zastosowaniu szyb zespolonych z superbezbarwnego szkła Pilkington Optiwhite™ zamocowanych w systemie szklenia strukturalnego Pilkington Planar™ Intrafix oraz odpowiednio zaprojektowanej konstrukcji z wykorzystaniem szklanych żeber. Superbezbarwne szkło o obniżonej zawartości żelaza, bez zielonkawego odcienia, zapewnia bardzo wysoką przepuszczalność światła dziennego i idealne odwzorowanie barw.

Szyby zespolone na elewacji Centrum w bezramowym systemie szklenia strukturalnego Pilkington Planar™ Intrafix zostały zainstalowane przez firmę Vitrine Systems Ltd., która jest akredytowanym instalatorem systemu Pilkington Planar™. Ten konkretny typ systemu wybrano ze względu na możliwość zastosowania szyb zespolonych i uzyskania odpowiednio wysokiej efektywności energetycznej fasady. Ograniczenie zjawiska występowania mostków termicznych było możliwe również dzięki temu, że przez zewnętrzną taflę szkła nie przechodzi żaden element mocujący a żebra szklane mocowane są prostopadle do spoiny pomiędzy wewnętrznymi taflami szyb zespolonych. Zastosowane rozwiązanie miało korzystny wpływ na estetykę fasady, a wrażenie przenikania się tego co wewnątrz i na zewnątrz zostało spotęgowane.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY