REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo

×

Szukaj w serwisie

Tak wygląda Ferio Wawer od Kuryłowicz & Associates

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 10 gru 2015 11:14
Tak wygląda Ferio Wawer od Kuryłowicz & Associates
fot. Ferio Wawer
Tak wygląda Ferio Wawer od Kuryłowicz & Associates
Tak wygląda Ferio Wawer od Kuryłowicz & Associates
Tak wygląda Ferio Wawer od Kuryłowicz & Associates
Tak wygląda Ferio Wawer od Kuryłowicz & Associates
Tak wygląda Ferio Wawer od Kuryłowicz & Associates
Tak wygląda Ferio Wawer od Kuryłowicz & Associates
Tak wygląda Ferio Wawer od Kuryłowicz & Associates
Tak wygląda Ferio Wawer od Kuryłowicz & Associates
Tak wygląda Ferio Wawer od Kuryłowicz & Associates
Tak wygląda Ferio Wawer od Kuryłowicz & Associates
Tak wygląda Ferio Wawer od Kuryłowicz & Associates
Tak wygląda Ferio Wawer od Kuryłowicz & Associates
Tak wygląda Ferio Wawer od Kuryłowicz & Associates

Według projektu Kuryłowicz & Associates zaadoptowane zostały przedwojenne hale dawnej Fabryki Aparatów Elektrycznych K. Szpotańskiego na warszawskim Wawrze. Teraz mieści się tu centrum handlowe Ferio Wawer. Zaglądamy do jego środka.

REKLAMA

Centrum Ferio Wawer jest zlokalizowane u zbiegu ulic Szpotańskiego i Żegańskiej w warszawskim Wawrze, w sąsiedztwie urzędu dzielnicy i stacji kolejowej Międzylesie. To pierwsze tak nowoczesne centrum w tej części Warszawy.

Według Piotra Kuczyńskiego, wiceprezesa zarządu pracowni Kuryłowicz & Associates, która przygotowała projekt architektoniczny, Warszawa nie miała tak atrakcyjnego obiektu.

– Podstawowym problemem było znalezienie pomysłu na połączenie starego fabrycznego zabytkowego budynku z nowym dobudowanym. Zastanawialiśmy się, czy nowy obiekt ma konkurować ze starym, czy nawiązywać do niego. Chcieliśmy uniknąć tego, by ten nowy z racji swojej olbrzymiej kubatury przytłaczał zabytkowe hale fabryczne – przyznaje Kuczyński.

Jak zapewnia, wszystkie elementy zabytkowe zostały odrestaurowane, czyli cegła, mur, kolumny i lampy. Hale połączono wewnętrznym pasażem z przeszklonym częściowo sufitem.

Dobudowany nowy obiekt ma trzy kondygnacje. Połączone są ze sobą skrzyżowaniem dwóch pasaży. Jeden nawiązuje do istniejących zabytkowych hal, a drugi w nowym budynku ma zupełnie inny wyraz architektoniczny.

– Jest bardzo ascetyczny. Utrzymany w tonacji bieli, żeby nie wywoływał kontrowersji i nie konkurował z częścią zabytkową – tłumaczy Kuczyński.

Na uwagę zwraca elewacja części współczesnej. – Okładzina z blachy została poddana perforacji, dzięki której powstały prostokąty dokładnie odzwierciedlające lustrzane odbicie układu cegieł w zabytkowych halach – dodaje.

W budynku są też elementy, które musiały zostać odtworzone. Wykonano je z oryginalnej cegły odczyszczonej. Obiekt ma 306 miejsc parkingowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY