REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Tak wygląda siedziba NASK. To kluczowe miejsce dla polskiego internetu

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 06 wrz 2016 14:02
Tak wygląda siedziba NASK. To kluczowe miejsce dla polskiego internetu
Siedziba NASK, fot. materiały prasowe Mal-Bud-1
Tak wygląda siedziba NASK. To kluczowe miejsce dla polskiego internetu
Tak wygląda siedziba NASK. To kluczowe miejsce dla polskiego internetu
Tak wygląda siedziba NASK. To kluczowe miejsce dla polskiego internetu

NASK, czyli Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa, to instytucja, o której działalności niewiele osób wie, a która ma niezwykle ważne zadania. Funkcjonowanie tej organizacji jest kluczowe dla polskiego internetu – jego działania i bezpieczeństwa. Dlatego jej siedziba musi spełniać najwyższe standardy – nie tylko pod względem ochrony, ale również funkcjonalności.

REKLAMA

Siedziba NASK przy Kolskiej 12 w Warszawie zaprojektował Ryszard Szczęsny, zaś generalnym wykonawcą  została firma Mal-Bud-1. NASK prowadzi działalność badawczo-rozwojową w zakresie rozwiązań zwiekszających efektywność, niezawodność i bezpieczeństwo sieci teleinformatycznych. Kluczowym polem aktywności NASK są działania związane z zapewnieniem ochrony internetu. W ramach instytutu – w NC CYBER - funkcjonuje także Dyżurnet.pl, który przyjmuje zgłoszenia dotyczące nielegalnych treści w Internecie.

Siedziba organizacji znajdująca się przy ul. Kolskiej 12 to przykład inwestycji skrojonej do potrzeb wymagającego klienta, świadomego tego, czego chce. Firma Mal-Bud-1 działając w systemie „zaprojektuj i wybuduj”, w oparciu o liczne konsultacje z inwestorem, stworzyła nowoczesny i inteligentny budynek.

Kompleks biurowy NASK położony jest w sąsiedztwie zabytków architektury przemysłowej, m.in. Wydziału Sztuki Mediów ASP oraz historycznego cmentarza Stare Powązki, wpisując się w charakter okolicy. Docelowo będzie się składał z dwóch budynków – pierwszego (o powierzchni 4426 mkw.) ukończonego w 2015 roku i drugiego, którego realizację zlecono już w trakcie budowy poprzedniego i która trwa obecnie, o powierzchni 2011 mkw.

Ukończony budynek został oddany „pod klucz” w oparciu o wysokie standardy ekologiczne i funkcjonalne. Klimatyzacja (system Toshiba) została wykonana w systemie trójrurowym, który odpowiada zarówno za schładzanie, jak i ogrzewanie przestrzeni. Inwestycję wykończono w całości  wełną mineralną, która oprócz perfekcyjnej izolacji cieplnej zapewnia również ochronę akustyczną. Zewnętrzną elewację pokryto tynkiem Ameristone T na bazie polimeru akrylu z kruszywem kwarcowym i mikką, firmy Dryvit. Stolarka okienna jest w pełni aluminiowa i – co jest rzadkie  w biurowcach – pozwala otworzyć okno. Można je zarówno uchylać, jak i w pełni otwierać. Inteligentne systemy automatycznie zawieszają działanie klimatyzacji na czas otworzenia okna i uruchamiają ją ponownie jednym przyciskiem pilota, gdy zostanie ono zamknięte. Dzięki tym wszystkim rozwiązaniom wykorzystanie klimatyzacji ograniczone jest do niezbędnego minimum. Budynek jest również doświetlany światłem naturalnym za pomocą świetlików dachowych. Zewnętrzne lamele sterowane pilotem pomagają w efektywniejszym korzystaniu z biur, wszystkie media można obsługiwać za pomocą jednego pulpitu. Te i wiele innych rozwiązań sprawiają, że budynek stanowi przyjazną i wygodną przestrzeń do pracy.

Z pietyzmem wykończono także obszar serwerowni, tak by spełniała ona najwyższe standardy funkcjonalności i bezpieczeństwa. Wyposażona jest m.in. w precyzyjną klimatyzację, podniesione podłogi chroniące przed zalaniem oraz system gaszenia pożaru gazem. Cały budynek zabezpieczono w najwyższym standardzie, posiada dwustronne zasilanie w energię elektryczną, gwarantowane zasilanie poprzez zastosowanie ups’ów, zasilanie awaryjne z agregatu prądotwórczego oraz rozbudowany system kontroli dostępu, umożliwiający jednocześnie rejestrację czasu pracy. Systemy bezpieczeństwa oraz system sygnalizacji pożarowej są w stanie niemal natychmiast wysłać informację o zagrożeniu do straży pożarnej.

Drugi budynek, będący w realizacji, jest oparty o te same nowoczesne technologie, wyróżnia się jednak jednym znaczącym usprawnieniem, generującym oszczędności w budowie i eksploatacji całego kompleksu. Minimalna rozbudowa węzła cieplnego i pozostałej infrastruktury pozwoliły stworzyć jeden centralny system, łączący dostęp do wszystkich mediów. Powstanie tam również kantyna, dostępna nie tylko dla pracowników, ale również dla studentów pobliskiego wydziału ASP i wszystkich gości.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY