REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Taki wieżowiec powstanie we Frankfurcie. To projekt Bjarke Ingels Group

  • Autor: Anna Liszka, Propertydesign.pl
  • 09 lip 2015 11:16
Taki wieżowiec powstanie we Frankfurcie. To projekt Bjarke Ingels Group
fot. BIG – Bjarke Ingels Group’
Taki wieżowiec powstanie we Frankfurcie. To projekt Bjarke Ingels Group
Taki wieżowiec powstanie we Frankfurcie. To projekt Bjarke Ingels Group
Taki wieżowiec powstanie we Frankfurcie. To projekt Bjarke Ingels Group
Taki wieżowiec powstanie we Frankfurcie. To projekt Bjarke Ingels Group
Taki wieżowiec powstanie we Frankfurcie. To projekt Bjarke Ingels Group
Taki wieżowiec powstanie we Frankfurcie. To projekt Bjarke Ingels Group
Taki wieżowiec powstanie we Frankfurcie. To projekt Bjarke Ingels Group
Taki wieżowiec powstanie we Frankfurcie. To projekt Bjarke Ingels Group
Taki wieżowiec powstanie we Frankfurcie. To projekt Bjarke Ingels Group
Taki wieżowiec powstanie we Frankfurcie. To projekt Bjarke Ingels Group
Taki wieżowiec powstanie we Frankfurcie. To projekt Bjarke Ingels Group

Frankfurt nad Menem jest miastem, które harmonijnie łączy klasyczną, bardzo europejską zabudowę z nowoczesnymi wieżowcami skupiającymi się w centrum.

REKLAMA

Właśnie w centrum miasta powstaje najwięcej biurowców. Frankfurt leży po obu stronach rzeki Men u stóp gór Taunus. Ciekawe połączenie architektoniczne starej zabudowy z nową, dynamiczny skyline, a w tle góry to sprawia, że architekci lubią projektować we Frankfurcie.

Wieżowiec zaprojektowany przez pracownię Bjarke Ingels Group z Danii będzie znajdować się bezpośrednio w centrum miasta, gdzie niska zabudowa spotyka się z wysoką - stanowiąc ciekawą mieszankę.

Kontekst miejsca i program funkcjonalny przyszłego budynku sprawił, że architekci postawili na bryłę z jednej strony prostą i niewykraczającą poza schematy, ale z drugiej strony intrygującą - przypominającą smukłą rzeźbę.

Pracownia BIG zaproponowała wieżowiec, który "skręca" i przechwytuje przestrzeń w locie. Dzięki takiej formie zaoferuje przyszłym najemcom lokale dedykowane różnym funkcjom. W budynku znajdzie się miejsce dla przestrzeni biurowej, mieszkalnej i publicznej.

Na poziomie ulicy, architekci przesunęli płyty podłogowe tak, aby stworzyć miejsce na zielone tarasy i zadaszenia z widokiem na park. W środku bryły, gdzie w obiekcie znalazło się miejsce na mieszkania, płytki podłogowe wysunięto w ruchu spiralnym, tworząc tarasy i  wspólne miejsca dla mieszkańców. W górnej części wieży, budynek powraca do prostej sylwetki.

Ten intrygujący budynek autorstwa duńskich architektów łączy przestrzeń do pracy i mieszkania, a przy tym jest jednocześnie klasyczny w formie.

Główni projektanci: Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen, zespół projektowy: Enea Michelesio, Max Aldunate Reitour, Gabrielė Ubarevičiūtė, Joanna Jakubowska, Katarzyna Joanna Piekarczyk, Lucas Carriere, Emily King, Julieta Muzillo, Giedrius Mamavicius, Lucian Tofan, Raphael Ciriani.

 



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY