REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Tam, gdzie łączy się północ z południem - nowa restauracja w Warszawie

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 06 lis 2015 09:01
Tam, gdzie łączy się północ z południem - nowa restauracja w Warszawie
Restauracja „Północ- Południe”, fot. KDesign Architekci
Tam, gdzie łączy się północ z południem - nowa restauracja w Warszawie
Tam, gdzie łączy się północ z południem - nowa restauracja w Warszawie
Tam, gdzie łączy się północ z południem - nowa restauracja w Warszawie
Tam, gdzie łączy się północ z południem - nowa restauracja w Warszawie
Tam, gdzie łączy się północ z południem - nowa restauracja w Warszawie
Tam, gdzie łączy się północ z południem - nowa restauracja w Warszawie
Tam, gdzie łączy się północ z południem - nowa restauracja w Warszawie
Tam, gdzie łączy się północ z południem - nowa restauracja w Warszawie

Tam, gdzie spotyka się powiew chłodu z żarem tropików, smaki norweskich fiordów z hiszpańską salsą, północ z południem i Ty, z kim chcesz - z takim wyzwaniem przyszedł do projektantów z KDesign Architekci właściciel nowej restauracji „Północ- Południe” na ul. Bagatela w Warszawie.

REKLAMA

Jak wspominają architekci, inwestor okazał się być bardzo nowoczesnym i otwartym na współpracę z projektantami. - Od początku do końca zrealizowaliśmy z nim nasz cały koncept na wnętrze restauracji, nie szliśmy na kompromisy, bo nie były potrzebne. Doskonałe porozumienie i zaufanie jakim nas obdarzył zaowocowało powstaniem niezwykłego miejsca. „Tam gdzie łączy się północ z południem, nie można poprzestać tylko na smakach” - podkreślają architekci z KDesign.

Wspólnie stworzyli miejsce gdzie spotykają się różne światy – tradycyjny i nowoczesny, a klimat jest na tyle swojski, aby gość z każdej strony świata czuł się jak u siebie.

- Projektując wnętrze wielokulturowej restauracji opieraliśmy się na przeciwieństwach: strefa dzienna/ nocna; drewno/szkło; szarość/biel, wysokie barowe stołki/ miękka kanapa, miejsce na kolacje we dwoje/stół socjalny. W kontraście do jasnej, "szklarnio-kuchni" powstał ciemny, drewniany bar wprowadzający "knajpiany" klimat - nadmieniają projektanci.

Otwarta kuchnia, gdzie można podglądać pracę kucharzy to wielki atut tej restauracji. Rozświetlona kuchnia, z której kucharze wydają oryginalne potrawy, tryska energią i blaskiem. Smaki dań, jak podczas podróży po różnych zakątkach świata, pozostają długo w pamięci. - Tłem dla architektonicznych kontrastów jest istniejąca posadzka i ściany, które pomalowaliśmy na ciemnoszary kolor. Elementem spajającym jest biegnąca przez cały lokal drewniana lamperia - odwołanie do tradycji. Ciemne wnętrze restauracji rozświetla ciepłe światło żarowych lamp, zapraszając zbłąkanego wędrowca, by ugościć go dobrodziejstwami swojej kuchni. Czasem warto się zgubić, by znaleźć się w takim miejscu - zauważają projektanci.

Nad projektem restauracji pracował zespół w składzie: Przemek Maziarz i Bartek Brzostek.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY