REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Tekktura z projektem funkcjonalnego biurowca i hali dla firmy Grafmaj

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 03 sie 2015 12:12
Tekktura z projektem funkcjonalnego biurowca i hali dla firmy Grafmaj
Budynek firmy Grafmaj w Poznaniu, fot. Tekktura
Tekktura z projektem funkcjonalnego biurowca i hali dla firmy Grafmaj
Tekktura z projektem funkcjonalnego biurowca i hali dla firmy Grafmaj
Tekktura z projektem funkcjonalnego biurowca i hali dla firmy Grafmaj
Tekktura z projektem funkcjonalnego biurowca i hali dla firmy Grafmaj
Tekktura z projektem funkcjonalnego biurowca i hali dla firmy Grafmaj
Tekktura z projektem funkcjonalnego biurowca i hali dla firmy Grafmaj
Tekktura z projektem funkcjonalnego biurowca i hali dla firmy Grafmaj
Tekktura z projektem funkcjonalnego biurowca i hali dla firmy Grafmaj
Tekktura z projektem funkcjonalnego biurowca i hali dla firmy Grafmaj
Tekktura z projektem funkcjonalnego biurowca i hali dla firmy Grafmaj

Pracownia Tekktura zaprojektowała dla firmy Grafmaj w Poznaniu budynek funkcjonalny i ponadczasowy w formie.

REKLAMA

Budynek magazynowy z częścią socjalno-biurową firmy Grafmaj zlokalizowany jest na ulicy Luteckiej 93 w Poznaniu. W tym rejonie miasta znajduje się wiele firm o profilu działalności produkcyjnym, handlowym czy usługowym. Powstają tam obiekty magazynowe wraz z budynkami biurowymi i niezbędną infrastrukturą.  Autorami projektu jest pracownia Tekktura (Hanna Michalik- Tomczak, Tomasz Strzyżowski, Maciej Tomczak, Katarzyna Kozub – Paterczyk i Jacek Borzych). Generalny wykonawcą jest spółka Scalio.

Mobilna przestrzeń użytkowa

Architekci z pracowni Tekktura wspominają, że chcieli zaprojektować budynek bardzo funkcjonalny, ponadczasowy. - Zależało nam, aby parter i piętro biurowca było mobilną przestrzenią, którą można było adaptować dowolnie w miarę potrzeb dynamicznie rozwijającej się i zmieniającej firmy - nadmieniają.

Projektanci wybrali jako kompozycję układ centralny, wokół którego umieścili wszystkie pomieszczenia, te całkowicie otwarte i te o różnym stopniu dostępności i prywatności. Dzięki temu, pomimo licznych wydzieleń parter, a w szczególności piętro, sprawiają wrażenie przestronnych, dobrze doświetlonych, mobilnych przestrzeni do pracy. Przyczyniło się do tego prawie całkowita rezygnacja z klasycznej komunikacji – korytarzy.

Centralnym elementem spinającym całość są reprezentacyjne schody, z otwarciem w stropie przez dwie kondygnacje. W jej rejonie, na parterze znajduje się recepcja, na piętrze coffee bar, obwodowo pomieszczenia i stanowiska do pracy, spotkań, narad. Pomieszczenia socjalne, sanitarne, sale konferencyjne zlokalizowano w części niedoświetlonej. Przestrzeń od strony fasad przeznaczono na miejsca pracy.

Forma

- Cały obiekt zaprojektowaliśmy jako równoległobok na planie prostokąta, bez szczególnego wyróżniania części biurowej w planie - mówią architekci. Zwarta bryła ma tą samą wysokość - 10,5 m do attyki, pokryta jest płaskim dachem. - Całość (hala i biurowiec) ma sprawiać wrażenie „pudełek”, „klocków” ustawionych na sobie i obok siebie zbudowanych z tej samej materii. Ten zespół pudełek, mocno zagęszcza się w południowo – zachodnim narożniku. W ten sposób wyróżniamy fasadę biurowca - wspominają projektanci.

W koncepcji architektów z pracowni Tekktura jednolitej kolorystycznie i fakturowo, monotonnej elewacji hali przeciwstawiają kubistyczną elewację budynku biurowego. - Wzajemne przenikanie prostopadłościennych brył - „pudełek”, posiadających liczne wnęki i uskoki jest doskonałym tłem dla gry światła i cienia. Wzmacniamy ten efekt dodatkowo stosując aluminiowe żaluzje zewnętrzne na fasadach szklanych - nadmieniają architekci.

Podwykonawcy

Elewacje hali: ThyssenKrupp „isowand vario microprofilled"

Elewacje hali: ThyssenKrupp – „Hoesch panel”

Żaluzje zewnętrzne aluminiowe: Esco

Fasady szklane aluminiowe: Reynaers

Szkło fasadowe: AGC

Pokrycie dachu: system Bauder

Oświetlenie wewnętrzne: Fagerhult, Thorn (pom. sanitarne)

Oświetlenie zewnętrzne: Thorn

Meble ruchome biurowe – biurka, szafy, stolik w cofee barze: Balma

Lady, zabudowy meblowe: wyk. Indyw. Fachmebel

Kanapy w gabinecie: Noti

AGD w cofee barze: Siemens

Osprzęt elektryczny: Hager Berker

Okładziny ścienne w holu głównym oraz poręcze szklane: Alglob

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.