REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Ten budynek ma zmienić wizerunek terenów poprzemysłowych okolicy

  • Autor: slaskie.pl
  • 14 sie 2014 09:31
Ten budynek ma zmienić wizerunek terenów poprzemysłowych okolicy
Budynek Centrum Logistyczno – Technologicznego z zapleczem administracyjnym w Pszczynie, fot. slaskie.pl
Ten budynek ma zmienić wizerunek terenów poprzemysłowych okolicy
Ten budynek ma zmienić wizerunek terenów poprzemysłowych okolicy
Ten budynek ma zmienić wizerunek terenów poprzemysłowych okolicy
Ten budynek ma zmienić wizerunek terenów poprzemysłowych okolicy
Ten budynek ma zmienić wizerunek terenów poprzemysłowych okolicy

Obiekt biurowo – usługowy firmy przemysłowej zrealizowano w Pszczynie. Za projekt odpowiada NOVAstudio Paweł Gałeczka Kamila Cieśla-Gałeczka. Realizacja walczy w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Województwa Śląskiego 2014.

REKLAMA

Budynek centrum logistyczno – technologicznego z zapleczem administracyjnym jest obiektem zrealizowanym przez inwestora prywatnego, zgodnie z zapisami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, w ramach przekształceń terenów usług publicznych w Pszczynie przy ul. ks. Bednorza 26.

GK WONAM S.A. jest firmą realizującą przedsięwzięcia związane z górnictwem, budownictwem i energetyką, którym towarzyszy motto firmy „Już dzisiaj tworzymy przyszłość”.  Budowa obiektu możliwa była m.in. dzięki wsparciu Unii Europejskiej, poprzez realizację projektu współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007 – 2013.

Ponieważ inwestor jest firmą działająca na lokalnym rynku, zgodnie z zasadą społecznej odpowiedzialności promuje i wspiera sport wśród dzieci i młodzieży regionu. Wybór lokalizacji nowej siedziby i budowa obiektu na terenach poprzemysłowych wymagających rewitalizacji w mieście Pszczyna był zatem działaniem świadomym inwestora, który poza marketingową funkcją architektury nowej siedziby, liczył na pozytywną zmianę wizerunku terenów poprzemysłowych okolicy.

Projekt powstał w 2011 roku, w grudniu tego samego roku inwestor otrzymał decyzję pozwolenia na budowę, zaś dwa lata później decyzję o pozwoleniu na użytkowanie. Obiekt zlokalizowany równolegle do ulicy Bednorza, otwiera się formą strefy wejściowej w kierunku ulicy. Wpływa na uatrakcyjnienie terenu, dotychczas kojarzonego przez mieszkańców negatywnie. Jako obiekt biurowo – usługowy firmy przemysłowej, został zlokalizowany w mieście, ale mimo wszystko na obszarze o cechach podmiejskich, w sąsiedztwie łatwych powiązań transportowych – droga krajowa nr 1 o charakterze ponadregionalnym. Pozytywny wpływ obiektu na otoczenie można zaobserwować dzięki coraz częściej realizowanym w pobliżu inwestycjom prywatnym.

W 15 edycji konkursu Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego zgłoszono 45 realizacje. 1 sierpnia rozpoczął się plebiscyt internautów. Głosowanie będzie trwało do końca wakacji, a realizacja najpopularniejsza wśród biorących udział w zabawie zostanie uhonorowana Nagrodą Internautów. Laureatów konkursu wyłonionych przez jury poznamy w październiku br.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY