REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Ten obiekt wymagał naprawdę specjalistycznego projektowania

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 01 sie 2016 12:52
Ten obiekt wymagał naprawdę specjalistycznego projektowania
materiały prasowe
Ten obiekt wymagał naprawdę specjalistycznego projektowania
Ten obiekt wymagał naprawdę specjalistycznego projektowania
Ten obiekt wymagał naprawdę specjalistycznego projektowania

W miejscowości Karolew powstanie nowoczesna hala magazynowo-produkcyjna wraz z niezbędną infrastrukturą techniczną. Projekt obiektu o powierzchni blisko 11 tys. mkw. przygotowała poznańska pracownia Dementi M.Cellary A.Kruszewski, zaś generalnym wykonawcą jest firma PTB Nickel.

REKLAMA

- W okolicach Borku Wielkopolskiego, na terenie o powierzchni ponad 22 tys. mkw., na zlecenie firmy Mróz S.A. wybudujemy nowoczesny zakład produkcyjny oraz niezbędną infrastrukturę techniczną. Łączna powierzchnia przewidzianych w projekcie dróg, chodników, miejsc postojowych, placów manewrowych z dokami przeładunkowymi oraz budynków wynosi ok. 17 tys. mkw. Pozostałą część stanowić będzie zieleń urządzona - mówi Michał Nickel, prezes PTB Nickel.

To dwukondygnacyjny obiekt o łącznej powierzchni blisko 11 tys. mkw., charakteryzujący się prostą, zwartą bryłą oraz oszczędnym detalem architektonicznym. Gotowa hala przyjmie kształt dwóch prostopadłościanów. Na parterze budynku zaplanowano hale magazynowe, w tym magazyn wysokiego składowania, mroźnię oraz chłodnie. Na piętrze powstaną natomiast szatnie i jadalnia dla pracowników oraz pomieszczenia biurowe i techniczne.

- Nowy zakład produkcyjny firmy Mróz zostanie wyposażony w najnowocześniejszą technologię do produkcji żywności. Reżim technologiczny, który należy w nim osiągnąć wymaga specjalistycznego projektowania m.in. w zakresie powietrza, instalacji chłodu, kontroli ciśnienia w pomieszczeniach, pary technologicznej oraz automatyki. Projektowanie obiektu jest w tym przypadku procesem wielotorowym, dostosowanym do harmonogramów i kosztorysów prac budowlanych, wymagającym ścisłej współpracy pomiędzy inwestorem, projektantem oraz generalnym wykonawcą. W przypadku hali w Karolewie projekty wykonawcze są realizowane w modelu „design&build”. Natomiast projekty technologiczne – pozyskiwane od wybranych dostawców z krajów Unii Europejskiej - są dostosowywane do polskich przepisów i adoptowane do potrzeb inwestora przez wielobranżowe zespoły powołane do obsługi inwestycji - wyjaśnia architekt Marcin Cellary, współwłaściciel pracowni Dementi.

Budowany zakład podzielono funkcjonalnie na kilka powiązanych ze sobą stref: halę produkcyjną, magazyn wyrobów gotowych, kontrolę jakości, zaplecze socjalne dla pracowników oraz część techniczną. Strefa produkcji oraz magazynów została zaprojektowana w wysokim standardzie higienicznym. Jego utrzymanie będzie możliwe dzięki zastosowaniu w obiekcie systemów typu „clean room”, sterowania ciśnieniem powietrza pomiędzy pomieszczeniami oraz elementów wykończeniowych umożliwiających łatwe utrzymanie czystości. Aby spełnić restrykcyjne wymogi związane z produkcją żywności, w budynku przewidziano także podział szatni na czyste i brudne oraz specjalne śluzy umywalkowe, stanowiące bufory pomiędzy strefami czystymi i brudnymi obiektu. Po uruchomieniu produkcji w nowym zakładzie Mróz S.A. rozpocznie pracę około 250 osób.

Gotowy budynek hali zostanie przekazany inwestorowi najpóźniej do końca marca 2017 roku.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY