REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Ten obiekt wymagał naprawdę specjalistycznego projektowania

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 01 sie 2016 12:52
Ten obiekt wymagał naprawdę specjalistycznego projektowania
materiały prasowe
Ten obiekt wymagał naprawdę specjalistycznego projektowania
Ten obiekt wymagał naprawdę specjalistycznego projektowania
Ten obiekt wymagał naprawdę specjalistycznego projektowania

W miejscowości Karolew powstanie nowoczesna hala magazynowo-produkcyjna wraz z niezbędną infrastrukturą techniczną. Projekt obiektu o powierzchni blisko 11 tys. mkw. przygotowała poznańska pracownia Dementi M.Cellary A.Kruszewski, zaś generalnym wykonawcą jest firma PTB Nickel.

REKLAMA

- W okolicach Borku Wielkopolskiego, na terenie o powierzchni ponad 22 tys. mkw., na zlecenie firmy Mróz S.A. wybudujemy nowoczesny zakład produkcyjny oraz niezbędną infrastrukturę techniczną. Łączna powierzchnia przewidzianych w projekcie dróg, chodników, miejsc postojowych, placów manewrowych z dokami przeładunkowymi oraz budynków wynosi ok. 17 tys. mkw. Pozostałą część stanowić będzie zieleń urządzona - mówi Michał Nickel, prezes PTB Nickel.

To dwukondygnacyjny obiekt o łącznej powierzchni blisko 11 tys. mkw., charakteryzujący się prostą, zwartą bryłą oraz oszczędnym detalem architektonicznym. Gotowa hala przyjmie kształt dwóch prostopadłościanów. Na parterze budynku zaplanowano hale magazynowe, w tym magazyn wysokiego składowania, mroźnię oraz chłodnie. Na piętrze powstaną natomiast szatnie i jadalnia dla pracowników oraz pomieszczenia biurowe i techniczne.

- Nowy zakład produkcyjny firmy Mróz zostanie wyposażony w najnowocześniejszą technologię do produkcji żywności. Reżim technologiczny, który należy w nim osiągnąć wymaga specjalistycznego projektowania m.in. w zakresie powietrza, instalacji chłodu, kontroli ciśnienia w pomieszczeniach, pary technologicznej oraz automatyki. Projektowanie obiektu jest w tym przypadku procesem wielotorowym, dostosowanym do harmonogramów i kosztorysów prac budowlanych, wymagającym ścisłej współpracy pomiędzy inwestorem, projektantem oraz generalnym wykonawcą. W przypadku hali w Karolewie projekty wykonawcze są realizowane w modelu „design&build”. Natomiast projekty technologiczne – pozyskiwane od wybranych dostawców z krajów Unii Europejskiej - są dostosowywane do polskich przepisów i adoptowane do potrzeb inwestora przez wielobranżowe zespoły powołane do obsługi inwestycji - wyjaśnia architekt Marcin Cellary, współwłaściciel pracowni Dementi.

Budowany zakład podzielono funkcjonalnie na kilka powiązanych ze sobą stref: halę produkcyjną, magazyn wyrobów gotowych, kontrolę jakości, zaplecze socjalne dla pracowników oraz część techniczną. Strefa produkcji oraz magazynów została zaprojektowana w wysokim standardzie higienicznym. Jego utrzymanie będzie możliwe dzięki zastosowaniu w obiekcie systemów typu „clean room”, sterowania ciśnieniem powietrza pomiędzy pomieszczeniami oraz elementów wykończeniowych umożliwiających łatwe utrzymanie czystości. Aby spełnić restrykcyjne wymogi związane z produkcją żywności, w budynku przewidziano także podział szatni na czyste i brudne oraz specjalne śluzy umywalkowe, stanowiące bufory pomiędzy strefami czystymi i brudnymi obiektu. Po uruchomieniu produkcji w nowym zakładzie Mróz S.A. rozpocznie pracę około 250 osób.

Gotowy budynek hali zostanie przekazany inwestorowi najpóźniej do końca marca 2017 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY