REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Ten projekt jest interpretacją hasła: People behind technology

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 19 sty 2015 14:41
Ten projekt jest interpretacją hasła: People behind technology
Przebudowa biurowca firmy Exatel, fot. TZA Architekci i Stoprocent Architekci
Ten projekt jest interpretacją hasła: People behind technology
Ten projekt jest interpretacją hasła: People behind technology
Ten projekt jest interpretacją hasła: People behind technology
Ten projekt jest interpretacją hasła: People behind technology
Ten projekt jest interpretacją hasła: People behind technology
Ten projekt jest interpretacją hasła: People behind technology

Projekt powstał na zlecenie wiodącej firmy telekomunikacyjnej Exatel SA. Przyjęto założenie, że jej budynek z przełomu XX i XXI wieku, dostosowany zostanie do nowej filozofii firmy, odzwierciedlając charakter pracy i dynamikę przedsiębiorstwa, którego wyrazem jest slogan „People behind technology”.

REKLAMA

Projekt jest interpretacją tego hasła – celem pracowni TZA Architekci i Stoprocent Architekci było stworzenie miejsca, gdzie technologia i nowoczesność są przyjazne ludziom. Tendencja tworzenia miejsc pracy, które przełamują schemat chłodnych, czysto technologicznych biurowców, to obecnie jeden z najsilniejszych nurtów w projektowaniu wnętrz biurowych.

Planowana przebudowa miała również na celu zwiększenie przestrzeni do spotkań, doświetlenie wnętrz i wprowadzenie zmian w istniejącym układzie pomieszczeń, by przystosować je do ewoluującej struktury firmy.

Projekt obejmował dwie kondygnację – parter i pierwsze piętro, połączone otwartą klatką schodową, o łącznej powierzchni użytkowej około 1,8 tys. mkw.

Zadaniem projektantów było wprowadzenie zmian w budynku, tak by sprzyjał twórczemu i nieszablonowemu podejściu do wykonywanych zadań i współpracy między pracownikami. Na obu projektowanych kondygnacjach przewidzianych zostało wiele nowych sal i miejsc spotkań. Oprócz wydzielonych pomieszczeń do spotkań i pracy grupowej, wyznaczonych zostało wiele stref do pracy w mniej formalnym charakterze – tę funkcję mają pełnić grupy siedzisk na piętrze, kawiarnia, lobby przed salami konferencyjnymi.

Istniejący budynek ma charakterystyczną, liniową formę. Projekt wykorzystuje centralną oś z pasmem schodów jako „szkielet“ przestrzeni wspólnych. Aby maksymalnie wykorzystać potencjał tego układu, w projekcie postawiliśmy na likwidację wszystkich pełnych ścian, które odcinały dopływ światła do przestrzeni centralnego pasa komunikacyjnego, zastępując je ścianami szklanymi lub niższymi przegrodami meblowymi. Daje to wrażenie otwartości i transparentności, a także umożliwia lepszy kontakt wizualny pomiędzy pracownikami poszczególnych działów firmy.

Projekt to efekt współpracy dwóch pracowni: TZA Architekci i Stoprocent Architekci.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY