REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

To może być nowy symbol Szczecina

  • Autor: Urząd Marszałkowski woj. Zachodniopomorskiego
  • 25 maj 2017 16:45
Tak wyglądać będzie Centrum Nauki na szczecińskiej Łasztowni według projektu Płaskowicki & Partnerzy fot. Urząd Marszałkowski woj. Zachodniopomorskiego

Trzy poziomy wystawiennicze, sala konferencyjna, dwie sale edukacyjne, prawie 3,6 tys. mkw. ekspozycji, planetarium na 60 osób i duży taras na dachu, z którego będzie można podziwiać widok na Wały Chrobrego. Tak wyglądać będzie Centrum Nauki na szczecińskiej Łasztowni według projektu Płaskowicki & Partnerzy.

REKLAMA

- Idea szczecińskiego morskiego centrum nauki nabiera rozpędu. Będzie to miejsce morskiej przygody, gdzie spotykać się będą ludzie ciekawi świata. Nie zabraknie tam historii i nowoczesnych rozwiązań ujętych w przepięknej architekturze. Będzie to miejsce, które będzie pobudzało kreatywność, rozwijało morskie pasje i zainteresowanie do nauk, w szczególności technicznych – zapowiedział marszałek Olgierd Geblewicz na konferencji prasowej, na której zaprezentowana została koncepcja architektoniczna Centrum Nauki.

Centrum Nauki będzie multimedialną placówką naukowo–edukacyjną poświęconą m.in żegludze i szkutnictwu oraz jego historii na Bałtyku. Będzie wyposażona w wystawę stałą, zawierającą interaktywne elementy nauki i techniki. Ich zadaniem będzie rozbudzanie ciekawości, inspirowanie do aktywnego poszukiwania i odkrywania odpowiedzi. Zwiedzający będą mogli samodzielnie przeprowadzać eksperymenty oraz aktywnie w nich uczestniczyć.

Jak tłumaczył Piotr Płaskowicki, głównym założeniem koncepcji było zaprojektowanie budynku, który nawiązywałby do tematyki i funkcji, i który wyznaczałby kierunek zabudowy dla całej Łasztowni. Dlatego bryła o wysokości 14 metrów nawiązuje do kadłuba statku. - Chcemy aby budynek stał się kolejnym symbolem nowoczesnej architektury w Szczecinie, obok Filharmonii im. Mieczysława Karłowicza i Centrum Dialogu Przełomy – tłumaczył marszałek Geblewicz. Budynek będzie mieścił prawie 3,6 tys. m2 ekspozycji, przy całej powierzchni użytkowej  ponad 7,5 tys. mkw.

Planetarium i taras dostępny dla zwiedzających

Twórca koncepcji architektonicznej przedstawił jej założenia. Na parterze obiekt będzie otwarty od strony promenady oraz od podjazdu, czyli od ulicy Wendy. Pierwsza przestrzeń wystawowa dostępna będzie zaraz po wejściu do budynku. To ekspozycje zajmą najwięcej miejsca i będą najważniejsze, ale CN będzie wielofunkcyjne, stąd też zaprojektowane zostało tak, żeby stanowiło również znakomity punkt widokowy na Wały Chrobrego i Odrę. Funkcję edukacyjną pełnić będzie m.in. planetarium na 60 osób, którego bryła rozepnie sią aż na trzy kondygnacje. Planetarium będzie podwieszone i połączy funkcje kina 5D i miejsca ekspozycyjnego. Na parterze znajdować się będzie także sklep, punkt gastronomiczny oraz specjalna brama, która da możliwość transportu dużych eksponatów.

Pierwsze piętro to strefa wystaw, wejście do planetarium, sala audytoryjna oraz dodatkowe sale edukacyjne. Piętro wyżej stanowić będzie poziom stricte wystawowy. Znajdzie się tam również pion administracyjny. Budynek zwieńczony będzie tarasem. – Traktujemy go jako agorę miejską, do której dostać się będzie można przez zewnętrzną klatkę. Będzie ona otwarta, więc osoby spacerujące będą mogły wejść na górę i podziwiać widoki czy skorzystać z punktu gastronomicznego niezależnie od godzin działania samego Centrum Nauki – tłumaczył twórca koncepcji, architekt Piotr Płaskowicki.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY