REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Transferownia - kreatywna przestrzeń do pracy

  • Autor: Agnieszka Dworańczyk, Arkadiusz Kaczanowski / Publikator
  • 21 gru 2015 11:20
Transferownia - kreatywna przestrzeń do pracy
fot. Tomasz Markowski, Hubert Dziedzic
Transferownia - kreatywna przestrzeń do pracy
Transferownia - kreatywna przestrzeń do pracy
Transferownia - kreatywna przestrzeń do pracy
Transferownia - kreatywna przestrzeń do pracy

Kolejna przestrzeń do pracy w Białostockim Parku Naukowo-Technologicznym – Transferownia. To nowoczesne spojrzenie na kontakt dwóch środowisk: akademickiego oraz lokalnych przedsiębiorców. Ich współpraca polegać ma na opracowywaniu przez studentów i naukowców projektów zlecanych przez firmy.

REKLAMA

Powstała w niedawno otwartym Białostockim Parku Naukowo-Technologicznym Transferownia to kreatywnie zaaranżowana i pobudzająca wyobraźnię przestrzeń do pracy. Tu spotykają się nowoczesne technologie ze świeżym spojrzeniem studentów i naukowców. Na kooperacji korzystają obie strony – dla studentów i środowiska naukowego jest to możliwość pracy nad realnymi problemami biznesowymi, a dla firm – platforma otwartych innowacji.

Projekt wnętrza, opracowany przez architektów Martę Kruk i Huberta Dziedzica, to autorski pomysł na nietuzinkowe i inspirujące miejsce sprzyjające wspólnej, kreatywnej pracy, naradom czy nawet odpoczynkowi. To zarazem przestrzeń łamiąca biurowe schematy – zaprojektowana z lekkością i przymrużeniem oka, musi wpływać na styl pracy w tym miejscu. Trochę zabawy, sporo wyjścia poza schematy, odrobina autoironii. To bardzo stymulująca mieszanka.

– W zaprojektowanej przez nas przestrzeni pojawiają się nietypowe elementy – takie, które nie zawsze mogły być wykorzystane w projektach wnętrz mieszkalnych – przyznaje Marta Kruk z pracowni HEYHOME, współautorka projektu Transferowni. – W przypadku tej realizacji trafiliśmy na bardzo otwartych partnerów, którzy nie mieli oporów przed tego typu eksperymentami. Więcej: byli bardzo chętni, by wprowadzać je w życie – dodaje.

Drugi z autorów projektu, Hubert Dziedzic z Hubert Dziedzic Architektura Wnętrz, podkreśla, że nadrzędnym celem było stworzenie jasnej, otwartej i funkcjonalnej przestrzeni współgrającej z architekturą, z tym, co widać za oknem.

– Jest to pomieszczenie szczytowe, przeszklone z trzech stron. To powierzchnia o bardzo indywidualnym charakterze, sprzyjająca kooperacji. Koncepcja projektowa dzieliła przestrzeń w taki sposób, aby nie było odczucia dyskomfortu z pracy w otwartej przestrzeni. Realizacja jest odpowiedzią na potrzeby dzisiejszych przestrzeni biurowych, w których praca staje się kreatywną zabawą – dodaje Hubert Dziedzic.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY